Als een dagvoorzitter dít in de gaten heeft, dan ontstaat er pas écht toegevoegde waarde!
De zaal zal blij zijn met jou.
24 November 2020 - Categorie algemeenSuperleuk als je op het podium staat en een paneldebat mag leiden. Echter, een beetje dagvoorzitter of gespreksleider moet wel alert zijn...
Je kunt daarbij aan allerlei soorten events denken.
Van een campagnedebat voor de politieke partij waarvoor je actief bent tot een leuk seminar of congres met interessante gastsprekers, dat jouw bedrijf organiseert. En, waarbij je de gastsprekers met elkaar in debat laat gaan. Of denk eens aan een prikkelend event voor jouw businessclub waar je heerlijke confronterende stellingen poneert waarop de zaal dan mag reageren.
Echt... het is heel gaaf om te doen.
Als je het goed doet, dan zorg je er niet alleen voor dat de debaters alle toehoorders inspireren, maar dat ze ook impact genereren.
Maar, linksom of rechtsom, voor wie je het ook doet of welke setting er ook is: uiteindelijk is er een doelstelling.
Precies daar ligt de verantwoordelijkheid van de dagvoorzitter of gespreksleider.
Want... wát gebeurt er heel vaak in een debat op het podium?
Veel debaters durven regelmatig niet (en public!) écht to the point te komen. Als ze voelen dat de boel 'op scherp' komt te staan, dan worden de knopen geteld. Want, buiten de congreszaal om zijn er uiteraard 'andere belangen'. Zo zal een klagende lobbyist niet altijd voor de ogen van het grote publiek het achterste van zijn tong laten zien als hij in debat komt met - bijvoorbeeld - een minister of staatssecretaris op het podium met wie hij op andere momenten zwaar in onderhandeling zit.
Op zich begrijpelijk.
Een dagvoorzitter of debatleider dient daar echter wel alert op te zijn.
De bottomline: moet een dagvoorzitter of debatleider met die belangen rekening houden?
Het antwoord is een volmondig NEE.
SCHIJNBARE ESCAPE
Want, als de debaters tegen elkaar zeggen: "Daar zouden we samen eens een keer een goed gesprek over moeten voeren!"
..... Precies dán moet de debatleider zijn kans grijpen: "Zullen we dat gesprek NU voeren?"
Het is namelijk voor debaters een schijnbare 'escape' door tijdens publieke debatten te verkondigen dat "we er in een later stadium verder over moeten praten."
Maar dát is helemaal niet leuk voor het moment suprême want juist het publiek wil dat het gesprek NU wordt gevoerd. De mensen zitten toch niet in de zaal om te horen dat de 'verbale kemphanen' láter het gesprek samen verder aangaan.
Het punt is aangebroken dat de debatleider dan inbreekt:
"Zullen we dat gesprek nu voeren?"
Of: "Wat is dan de eerste vraag die u in dát gesprek zou willen stellen?"
Of: "Welke kritiek zou u dan in dat gesprek willen neerleggen?"
Video: Tijdens de Dag van de Ondernemer (20 november 2020) was Dé Nederlandse Debatclub door de gemeente Amstelveen ingehuurd als dagvoorzitter / debatleider. Er was vanwege de coronabeperkende maatregelen een gelimiteerd aantal mensen in de zaal aanwezig, natuurlijk zaten de debaters op het podium maar tegelijkertijd werd het hele debat-event (4 debatrondes) live op internet uitgezonden.
HELD!
Kortom, de dagvoorzitter of debatleider zorgt dat het gesprek (of zo men wil: het debat!) wordt gevoerd op het moment dat het ertoe doet: tijdens het event! Let maar eens op als je een keer ergens in de zaal zit: het gebeurt vaker dan je denkt dat debaters tegen elkaar zeggen dat ze het gesprek eigenlijk later écht willen voeren.
Ik ben er overigens van overtuigd dat het publiek jou als held zal zien, als je op dat moment assertief ingrijpt en de twee debaters niet laat ontkomen naar de achterkamertjes waar het échte gesprek wordt gevoerd. Jij bént op dát moment van toegevoegde waarde! Het publiek zal blij met je zijn want ze zullen zien dat je de debaters op het podium inhoudelijk uitdaagt.
Je bent de oppervlakkigheid voorbij!
Veel succes!
Oh ja...
Als je dagvoorzitter of debatleider bent, dan zul je het ongetwijfeld ook wel eens hebben meegemaakt, dat mensen soms ERG LANG van stof kunnen zijn. Ze slagen er maar niet in om KORT EN BONDIG hun punt te maken.
Er zijn 5 redenen waarom mensen vaak niet to-the-point kunnen komen.
Best handig voor elke ambitieuze dagvoorzitter of debatleider om die redenen eens te bekijken en dan nóg beter te begrijpen hoe je een debat of goed gesprek kunt leiden.
Met vriendelijke groeten!
Jerry Helmers (wie ben ik?)
Dé Nederlandse Debatclub
Chief Debating Officer
Founder / Brutale dagvoorzitter / Prikkelende debatleider / Chief Debating Officer / Chairman Round Tables / Originele debattrainer
3e op het NK Debatteren Eloquentia 2019
Ondernemer bij Crown Media, Bureau voor Communicatie en Strategie, columnist Financiële Telegraaf en opiniemaker/debater bij BNR Nieuwsradio.
Altijd leuk om op Twitter in gesprek te gaan: Jerry Helmers
Of, volg Dé Nederlandse Debatclub.
Neem contact met ons op. Ik wil graag meer weten over de mogelijkheden die er zijn om een dagvoorzitter of debatleider in te huren
Lees hier ons privacy statement.