Weet jij het verschil tussen desinformatie en misinformatie en waarom dit belangrijk is tijdens een debat?
En weet hoe je dan strategisch kunt reageren!
10 Juni 2023 - Categorie algemeenWe worden tegenwoordig allemaal compleet overspoeld met een overvloed aan informatie. En daar praten we met elkaar over. Of, we discussiëren en debatteren. Want soms gaat het ook echt ergens over.
In al die (informatie- en overtuig-)chaos is het dan ook van belang om twee termen goed te duiden omdat deze vaak door elkaar gehaald worden. We hebben het in dit blog over misinformatie en desinformatie. Wat is het verschil eigenlijk? En waarom is het zo belangrijk om dit onderscheid te kunnen maken tijdens een debat?
Misinformatie
Misinformatie verwijst naar onjuiste of foutieve informatie die onbedoeld wordt verspreid. Het kan ontstaan door slordigheid, verkeerde interpretaties of gebrek aan nauwkeurigheid. Misinformatie is als een onschuldige vergissing: je verspreidt het zonder de intentie om anderen te misleiden.
Het kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer iemand een artikel deelt op sociale media zonder de bron te controleren of de feiten te verifiëren.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Desinformatie
Aan de andere kant hebben we desinformatie, een term die een veel duisterdere intentie draagt. Desinformatie is bewust vervaardigde en verspreide informatie met als doel anderen te misleiden of te manipuleren.
Het is een strategisch instrument dat wordt gebruikt om valse overtuigingen te verspreiden, wellicht zelfs sociale onrust te creëren of (in een groot-maatschappelijke context) politieke agenda's te bevorderen. Vaak wordt desinformatie ingezet om verdeeldheid te zaaien (zelfs ook in het klein, bijvoorbeeld binnen een bedrijf of organisatie) of om de publieke opinie te beïnvloeden.
Cruciaal
Het is van cruciaal belang om het verschil tussen misinformatie en desinformatie te herkennen, met name tijdens een debat.
Waarom?
Omdat het ons in staat stelt om de bron van informatie te beoordelen en de intenties erachter te begrijpen. Door misinformatie te herkennen, kunnen we een open en eerlijk gesprek voeren met de persoon die het heeft verspreid. We kunnen elkaar corrigeren, de juiste feiten aanreiken en op die manier de waarheid benaderen.
Aan de andere kant, wanneer we desinformatie herkennen, moeten we waakzaam zijn en ons afvragen wat de motieven kunnen zijn achter deze bewuste misleiding.
Tijdens een debat kunnen desinformatietactieken worden ingezet om verwarring te zaaien, tegenstanders in diskrediet te brengen of de aandacht af te leiden van belangrijke kwesties.
Door het onderscheid tussen misinformatie en desinformatie te begrijpen, kunnen we kritischer denken en ons beter wapenen tegen manipulatie.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Ingewikkeld
Maar stel je nu eens voor dat iemand onbewust (en dus eigenlijk met een goede intentie) desinformatie verspreidt.
Is dit dan misinformatie of desinformatie?
Wel, zeg het maar.
Het is hoe dan ook altijd van belang om - als je deelneemt aan een debat of discussie - je bewust te zijn van misinformatie en desinformatie. Wees nooit goedgelovig: in deze tijden van veel mis- en desinformatie, raden we bedrijven en organisaties zelfs aan om een zogenoemd Zero-Trust-beleid te voeren wat - in het kort - inhoudt dat je nooit iemand 'zomaar' moet geloven. Alle informatie moet tot in den treure gecontroleerd worden.
Daarom....
-
Wees per definitie een kritische en nieuwsgierige geest;
-
Laat je niet zomaar verleiden tot het geloven van alles wat je hoort of leest;
-
En, stel altijd kritische vragen.
-
Neem met minder dus nooit genoegen.
Hoe word je hier goed in?
Dit zijn overigens vaardigheden die je kunt trainen. We doen dit bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam. We houden ons daar bezig met belangrijke persoonlijke vaardigheden zoals spreken in het openbaar, pitchen, speechen, argumenteren, jezelf presenteren, debatteren, zuiver argumenteren en op een positieve manier je plek durven claimen in elke discussie.
Bij alle oefeningen die we doen (en dat zijn er nogal wat!) triggeren we het kritisch denkvermogen op een creatieve manier.
Door te gaan debatteren, leer je hoe een logisch verhaal opgebouwd behoort te zijn waardoor het aan overtuigingskracht wint. Je leert horizontaal argumenteren, je leert verticaal argumenteren en je analyseert veel beter wat een ander beweert.
Heel nuttig dus.
Maar ook gewoon heel leuk.
Je bent van harte welkom bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam voor een kosteloze kennismakingsdeelname en te ervaren dat je bij ons - buiten een netwerk van ambitieuze Young and Old Professionals - heel veel kunt halen.
Ja, ik meld me graag aan voor een clubavond of workshop bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam
Lees hier ons privacy statement.