Wie debatteren beter? Mannen of vrouwen?
Kies jij voor argumenten of emoties?
12 Mei 2023 - Categorie algemeenJa… dit is een interessante vraag en tegenwoordig wordt dit zelfs als een controversiële vraag gezien. Toch stellen we ‘m! Want mannen en vrouwen zijn nu eenmaal verschillend (en daar is ook niks mis mee) maar zijn er dan ook verschillen in de wijze waarop mannen en vrouwen met of tegen elkaar de verbale strijd aangaan?
Dus, hoe ze debatteren?
Bijvoorbeeld op het werk, of tijdens een vergadering. Of, in het bestuur van de tennisclub? Zijn er patronen en trends te identificeren die vaak voorkomen?
We beredeneren in dit blog vanuit verschillende perspectieven:
1)
Communicatiestijl
Over het algemeen hebben mannen en vrouwen verschillende communicatiestijlen, die invloed kunnen hebben op hoe ze debatteren. Mannen kunnen vaker een assertieve en directe stijl hanteren, terwijl vrouwen vaak meer nadruk leggen op het opbouwen van consensus en het bevorderen van samenwerking. Handig om mee rekening te houden, vooral als overtuigen je ultieme einddoel is! Pas je tone of voice aan!
2)
Spreektempo en intonatie
Mannen hebben de neiging om sneller te spreken en hun stemvolume sterker te verhogen tijdens debatten. Vrouwen hebben daarentegen vaak een iets langzamer spreektempo en een meer gematigde intonatie. Deze verschillen kunnen invloed hebben op hoe hun argumenten worden ontvangen en gepercipieerd. Ook hier geldt: wees je hier bewust van als je de andere sekse wilt overtuigen.
3)
Onderwerpkeuze
Mannen en vrouwen hebben soms de neiging om verschillende onderwerpen te kiezen waarover ze willen debatteren. Mannen zijn mogelijk meer geneigd om te debatteren over politieke en economische kwesties, terwijl vrouwen vaker aandacht besteden aan sociale en maatschappelijke vraagstukken. Dit is echter geen vaststaande regel en er zijn uiteraard individuele uitzonderingen.
4)
Retorische strategieën
Mannen en vrouwen kunnen verschillende retorische strategieën gebruiken tijdens debatten. Mannen benaderen het te bespreken thema vaak wat directer en confronterender en proberen hun standpunten te versterken door middel van logische argumentatie en feitelijke informatie. Vrouwen daarentegen kunnen meer nadruk leggen op empathie, persoonlijke verhalen en het aanspreken van emotionele aspecten om hun standpunten overtuigend over te brengen. Vrouwen hebben bovendien het volgende over het algemeen beter in de smiezen: emoties zijn feiten.
Beide perspectieven (argumentatie versus emotie) zijn overigens even belangrijk in een debat. Of anders gezegd: ze kunnen allebei een grote impact hebben op het verloop van het debat. Toch handig om rekening hiermee te houden tijdens je overtuigingsstrategie.
5)
Interactiestijl
In debatten kunnen mannen meer geneigd zijn om elkaar te onderbreken en elkaar direct uit te dagen. Vrouwen hebben soms de neiging om meer ruimte te geven aan andere sprekers en een meer coöperatieve benadering te volgen. Dit leidt onherroepelijk tot verschillende dynamieken en interactiepatronen in debatten tussen mannen
Laten we – zo kijkend naar de bovenstaande vijf perspectieven – wel blijven benadrukken dat zowel mannen als vrouwen unieke perspectieven en waardevolle bijdragen leveren aan debatten. Maar ieder doet het op z’n eigen manier.
Nog even over de kwaliteit van argumenten
Als je goed naar debatten luistert, dan zie je vaak dat argumenten vaak niet op orde zijn. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen. Ze willen zich daar ook allebei per definitie in verbeteren. We horen het elke keer bij onze debatclub, onze trainingen en de aanvragen die we ontvangen.
Logisch ook: het is gewoon belangrijk om goed te kunnen beredeneren vanuit argumenten. Het is namelijk een zeer effectieve manier om anderen te overtuigen.
Door argumenten te gebruiken, bied je logische en rationele redenen om een bepaald standpunt te ondersteunen. Dit zorgt voor een solide basis en versterkt de geloofwaardigheid van je standpunt.
Beredeneren vanuit argumenten heeft dan ook verschillende voordelen:
Ten eerste helpt het jouzelf om je gedachten te structureren en je standpunt helder te formuleren. Door je argumenten te organiseren, kun je een coherente en samenhangende presentatie geven, waardoor anderen beter kunnen begrijpen waarom je overtuiging gerechtvaardigd is.
Ten tweede dwingt het gebruik van argumenten je om bewijs en logica te gebruiken in plaats van te vertrouwen op louter emoties of persoonlijke overtuigingen. Dit maakt je betoog sterker en betrouwbaarder, omdat het gebaseerd is op feiten en redenering.
Ten derde helpt het gebruik van argumenten je om potentiële tegenwerpingen en kritiek te anticiperen en te weerleggen. Door vooraf na te denken over mogelijke tegenargumenten en ze te adresseren, vergroot je de kans dat anderen je standpunt serieus nemen en accepteren.
Kun je beter leren argumenteren?
Het antwoord is JA.
En je begrijpt het al: dat doen we bij onze debatclub in Amsterdam.
We organiseren regelmatig bruisende en interactieve clubavonden, zowel bij ons in de zaal als via online sessies. Ook worden we regelmatig gevraagd om leuke inspirerende workshops en trainingen te geven aan het bedrijfsleven, de overheid, de politiek en het onderwijs.
Wanneer zien we jou?
Je kunt je in ieder geval aanmelden voor een gratis kennismakingsdeelname!
Ja, ik meld me graag aan voor een clubavond of workshop bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam
Lees hier ons privacy statement.