Hoe overwin je jouw spreekangst?
En, wat kun je er tegen doen?
26 Februari 2024 - Categorie algemeenGlossophobia, oftewel spreekangst, is een veelvoorkomende vrees die mensen ervaren wanneer ze voor een groep iets moeten zeggen of presenteren. Of ‘erger’ nog: als ze een standpunt moeten verdedigen en tegenargumenten moeten pareren!
Deze angst uit zich op verschillende manieren: van een lichte nervositeit tot een verlammende vrees die het eigen functioneren, zoals bijvoorbeeld bij vergaderingen en bijeenkomsten op kantoor, ernstig kan beïnvloeden.
In dit blog bespreken we wat glossophobia is en belichten we vijf verschillende niveaus van deze angst, van zeer ernstig tot matig. En, natuurlijk vertellen hoe je je kunt wapenen tegen spreekangst!
Wat is Glossophobia?
Glossophobia gaat verder dan de gebruikelijke zenuwen voor een presentatie; het kan fysieke reacties veroorzaken zoals trillen, zweten, een versnelde hartslag, en zelfs paniekaanvallen. In de context van vergaderingen en bijeenkomsten op kantoor kan glossophobia werknemers ervan weerhouden hun ideeën te delen, wat niet alleen hun eigen carrièreprogressie kan belemmeren maar ook de innovatie en samenwerking binnen een team kan beperken. Daar is een bedrijf of organisatie uiteindelijk ook niet bij gebaat.
5 niveaus van glossophobia:
1
Zeer ernstig
Individuen ervaren intense angst en paniekaanvallen bij de gedachte alleen al aan spreken in het openbaar. Dit niveau van angst leidt dan tot het volledig vermijden van situaties waarin spreken nodig is!
2
Ernstig
Op dit niveau kunnen mensen weliswaar nog steeds functioneren, maar ervaren ze significante fysieke en emotionele symptomen voor en tijdens het spreken. Ze vermijden vaak de kans om iets te zeggen of om uitspraken te doen, tenzij absoluut noodzakelijk. Maar liever niet!
Nieuwsbrief
Schrijf je nu in
3
Gemiddeld
Mensen met een gemiddeld niveau van glossophobia voelen zich ongemakkelijk en nerveus voor presentaties, maar de symptomen zijn beheersbaar. Ze kunnen spreken als het nodig is, maar zoeken zelden actief naar spreekmogelijkheden. Maar áls ze het doen, dan zullen ze geen enkel risico nemen. Ze weten wat ze willen zeggen en zullen niet tijdens de presentatie onverwachte zijstapjes maken.
4
Mild
Bij dit niveau voelen individuen een beheersbare mate van nervositeit die meestal afneemt zodra ze beginnen te spreken. Ze kunnen doorgaans zonder al te veel angst functioneren in spreekrollen. Deze gezonde spanning leidt vaak zelfs tot een nóg betere presentatie. De gezonde spanning zet juist de spreker enigszins op scherp.
5
Matig
Mensen met een matig niveau van glossophobia ervaren minimale angst die niet in de weg staat van hun prestaties. Ze kunnen enige nervositeit voelen, maar het beïnvloedt hun vermogen om te spreken in het openbaar niet significant. Ze doen wat ze moeten doen en durven zelfs – als ze zich comfortabeler gaan voelen op het podium of aan de vergadertafel – juist nog wat meer inhoud te geven.
Meer zelfvertrouwen
Het begrijpen van de hiervoor genoemde verschillende niveaus van glossophobia is cruciaal voor het ontwikkelen van strategieën om deze angst te overwinnen. Of het nu gaat om het zoeken naar professionele hulp, het oefenen van mindfulness-technieken, of het simpelweg meer oefenen in het spreken in het openbaar, er zijn talloze manieren om deze angst te beheersen en te verminderen. En niet onbelangrijk: het overwinnen van glossophobia opent de deur naar meer zelfvertrouwen en succes in professionele communicatie.
Wij zijn er tevens van overtuigd dat op welk ‘niveau’ van glossophobia je ook zit, je altijd een stapje vooruit kunt maken. Natuurlijk geldt daarbij altijd het credo: oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Maar, ook kijken naar anderen en daar weer van leren.
Veilige omgeving
Bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam werken we in een veilige omgeving aan het trainen van belangrijke persoonlijke vaardigheden zoals (daar-komt-ie) spreken in het openbaar, pitchen, speechen, argumenteren, debatteren, (jezelf) presenteren, assertief je plek durven claimen tijdens een discussie en ad rem (kunnen) reageren. Kortom, de kunst van het overtuigen.
Dat trainen doen we tijdens vele clubavonden op onze club. Daar kun je een keer geheel kosteloos aan deelnemen om te ontdekken of de wijze waarop wij het aanpakken iets voor jou is. Maar ook geven we regelmatig workshops en trainingen voor het bedrijfsleven, het onderwijs en voor politieke partijen. Allemaal met uiteindelijk hetzelfde doel: met overtuiging je verhaal kunnen vertellen en presenteren!
Ja, ik ben best wel nieuwsgierig geworden naar een training of workshop van Dé Nederlandse Debatclub. Neem svp contact met mij op.
Lees hier ons privacy statement.