Moedig jezelf aan om meer ruzie te maken met anderen.
Want, het leidt ergens toe!
30 Juni 2023 - Categorie algemeenIn het dagelijks leven streven we allemaal naar een beetje harmonie. We vermijden vaak conflicten en proberen ruzies te voorkomen. Toch zouden we in dit blog willen betogen dat het hartstikke goed is (en gezond) om af en toe flink ruzie te maken met elkaar.
Hoewel het idee tegenstrijdig lijkt, kunnen intense meningsverschillen mensen juist helpen te groeien. Relaties worden verdiept en niet onbelangrijk: iedereen ontdekt nieuwe perspectieven. Oké, het kost soms wat tijd maar uiteindelijk is een ruzie altijd ergens goed voor.
In dit blog stip ik een aantal redenen aan waarom een goede ouderwetse ruzie zo ontzettend waardevol kan zijn. Met andere woorden: moedig jezelf (en anderen) aan om wat meer ruzie te maken.
1) Daag jezelf uit over waar je écht voor staat
Ten eerste dwingt ruzie ons om onze eigen standpunten en overtuigingen te onderzoeken en te verdedigen. Wanneer we geconfronteerd worden met een sterke tegenstelling, dus een standpunt waar de ander mee komt, worden we uitgedaagd om na te denken over waar we echt in geloven en waarom. Dit proces kan ons helpen onze gedachten te verhelderen en te ordenen. Door de eigen argumenten kritisch te beschouwen, motiveer je jezelf om je eigen verhaal beter op orde te brengen. Dat gebeurt niet als je altijd maar consensus zoekt om de 'lieve vrede' te bewaren.
Natuurlijk is het wel zo dat je moet weten HOE je dan het eigen verhaal beter op orde brengt.
Als je daar geen idee over hebt, dan raden we je sowieso aan om je eens te gaan verdiepen in de kunst van het debatteren!
2) Versterk relaties met een vette ruzie!
Ten tweede kunnen ruzies onze relaties versterken. Het kan verleidelijk zijn om conflicten te vermijden om de vrede te bewaren, maar onderdrukte gevoelens en onuitgesproken meningsverschillen kunnen uiteindelijk resulteren in opgekropte frustratie en bitterheid. Met alle gevolgen vandien.
Door onenigheden openlijk te bespreken en emoties te uiten, creëren we de mogelijkheid voor diepere verbinding en begrip. Ruzie kan een kans zijn om naar elkaar te luisteren, empathie te tonen en een compromis te vinden. Het kan ons ook helpen de grenzen en behoeften van anderen beter te begrijpen, wat de basis kan leggen voor gezondere en evenwichtigere relaties.
Wat altijd goed is om te doen: leg in 'het heetst van de verbale strijd' de gesprekspartner een stevig dilemma voor. Bijvoorbeeld met een nare JA/NEE-vraag. Durf de ander voor het blok te zetten!
Even een interessante metafoor aan het slot van dit subhoofdstukje:
beschouw de periode ná een vette knallende ruzie als de ultieme ... goedmaakseks!
Het is weer helemaal goed tussen jou en de anderen!
3) Hoera voor de nieuwe inzichten!
Ten derde kan ruzie nieuwe perspectieven en inzichten bieden. Als je je alleen begeeft tussen mensen die het met je eens bent (lekker makkelijk!), dan loop je het risico dat je alleen maar echo's hoort en dat er feitelijk niets nieuws wordt toegevoegd.
Ruzie daagt je juist uit om andere standpunten te overwegen en alternatieve perspectieven te verkennen. Het kan jou (maar ook de ander!) dwingen om de geest te openen voor nieuwe ideeën.
Maar pas bijvoorbeeld wel op met geven van voorbeelden tijdens die discussies die jouw gelijk zouden moeten bevestigen: die kunnen namelijk een valkuil zijn. Als je daarin valt, dan verlies je de ruzie, de discussie en... vaak ook je gelijk!
Tot slot...
Natuurlijk is het belangrijk om op een respectvolle en constructieve manier te ruziën. Het doel moet niet zijn om anderen te kwetsen of te vernederen, maar om een gezonde uitwisseling van ideeën te bevorderen. Het blijft belangrijk om (uiteindelijk) naar elkaar te luisteren, begrip te tonen en bereid te zijn compromissen te sluiten.
Ruzie moet ook zeker niet de norm worden in onze relaties, maar eerder een gelegenheid om te groeien en elkaar beter te begrijpen.
Laat een goede stevige knallende ruzie dan ook altijd een inspirerende katalysator zijn voor positieve verandering en een middel om problemen op te lossen en betere ideeën te genereren!
Veel plezier!
;-)
Train belangrijke persoonlijke vaardigheden!
Bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam (we zijn de grootste debatclub van Nederland!) trainen we belangrijke persoonlijke vaardigheden zoals spreken in het openbaar, pitchen, speechen, argumenteren, debatteren, jezelf presenteren en de kunst van het overtuigen. Jazeker, om juist ook tijdens een ruzie de beste versie van je verhaal naar voren te kunnen brengen!
Dat doen we tijdens clubavonden op onze locatie in Amsterdam-Zeeburg en we doen dat tevens online.
Ook geven we regelmatig workshops en trainingen aan het bedrijfsleven, de politiek en het onderwijs.
Als je zin hebt om een keer deel te nemen aan een clubavond, dan kan dat geheel kosteloos. Ter kennismaking. Je bent van harte welkom!
Met vriendelijke groeten!
Jerry Helmers (wie ben ik?)
Dé Nederlandse Debatclub
Chief Debating Officer
Auteur Speechen voor Gewone Mensen
Founder / Brutale dagvoorzitter / Chief Debating Officer / Prikkelende debatleider / Chairman Round Tables / Originele debattrainer
3e op het NK Debatteren Eloquentia 2019, de eerste vertegenwoordiger voor NL bij World Speech Day!
Ondernemer bij Crown Media, Bureau voor Communicatie, Marketing en Strategie, schreef 270 columns voor de Telegraaf.
Ja, ik meld me graag aan voor een clubavond of workshop bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam
Lees hier ons privacy statement.