Waarom blijven anderen zo koppig, terwijl jij aantoonbaar gelijk hebt?
3 oorzaken, 10 handvatten
17 Februari 2023 - Categorie algemeenGrote ruzies. Kleine ruzies. We hebben er allemaal mee te maken. Op het werk. In het bestuur van de tennisclub. Bij de VVE van je appartementencomplex. In een discussie op de school van je kinderen. Je kunt het zo gek niet bedenken. Herkenbaar toch?
Dé grote vraag is dan ook: waarom blijven mensen zo koppig tijdens die discussies en debatten, terwijl jij aantoonbaar gewoon gelijk hebt.
In dit blog vertellen we je kort de drie oorzaken van die koppigheid.
Maar ook geven we je enkele nuttige handvatten om toch de kans te vergroten dat je daar (ooit) je gelijk haalt.
De 3 oorzaken van koppigheid bij de anderen:
1e oorzaak:
Mensen vinden het gewoon a-sociaal en onsolidair dat je je weigert te verbinden met de grote groep. Ze vinden het belang van ‘eenheid’, ‘consensus’ en ‘vrede’ belangrijker dan een mogelijk betere oplossing voor het probleem van de discussie.
Ze willen bovendien ver weg blijven van de onzekerheid. Ze vertonen dan vluchtgedrag. En, ze zetten zich tegen jou af.
Dat afzetten herken je tijdens debatten vaak aan de persoonlijke aanvallen die ze op jou doen.
2e oorzaak:
Mensen hebben een vernauwde aandachtschil. In andere woorden: mensen hebben eigen overtuigingen en ook een dusdanig diep geloof in die overtuigingen, omdat het bijvoorbeeld ‘al jaren zo gaat’.
We noemen dit een bias. Of een vooroordeel. Of, vooringenomenheid.
Die krachtige eigen overtuigingen worden bovendien bijna onomkeerbaar versterkt omdat ‘de massa’ (lees: de andere mensen) ook zoals zij denken. Alleen daardoor denken andere mensen al dat ze gelijk hebben. Ze zien het als een stevige bevestiging. Maar het is een drogreden: de meerderheid heeft niet per definitie gelijk.
3e oorzaak:
Mensen hebben diep in hun hart eigenlijk helemaal geen zin in gedoe. Jouw (controversiële?) visie doorbreekt de roes van de comfortabele consensus. Je verstoort de rust! Mensen hebben geen zin om energie te steken in het (verbale) gevecht met jou.
En laten we wel zijn: mensen zijn vaak bang om te ‘verliezen’. Ze moeten er eigenlijk niet aan denken dat ze plots ontdekken dat ze feitelijk ongelijk hebben. Discussies en debatten gaan daarom vaak niet eens over argumenten maar over macht en ego.
Maar ja, wat nu?
Je hebt immers aantoonbaar gelijk!
10 nuttige handvatten op een rij:
-
Heb geduld maar geef nooit op.
Blijf in jezelf geloven. -
Verlaag je niet tot persoonlijke aanvallen jegens de anderen tijdens discussies of debatten.
Speel de bal, niet de man. En niet de vrouw! -
Trap niet in drogredenen die anderen vaak gebruiken.
Wees alert op het autoriteitsargument: die komt heel vaak voor. -
Als je wilt overtuigen… neem kleine stapjes. Als je inhoudelijk mijlenver uit elkaar ligt, dan heeft het geen zin om die mijl in één gesprek te willen overbruggen. Doe het stapje voor stapje. En neem pas de volgende stap als je enig begrip ziet bij de andere kant. Haastige spoed is zelden goed.
-
Communiceer gedisciplineerd en georganiseerd.
-
Als je ontdekt dat een enkeling uit de grote groep misschien verschuift in opinie (terwijl de rest halstarrig koppig blijft), maak dan gebruik van die enkeling. Zoek met hem/haar de verbinding en probeer hem tot je ambassadeur te maken. Die ene enkeling kan jouw influencer zijn. Die ene enkeling behoort namelijk nog tot ‘de groep’ en kan – omdat hij/zij dáár nog geaccepteerd is – een beweging op gang brengen.
-
Maak gebruik van De Betoogladder: dit is een heel nuttig stappenplan voor de wijze waarop je je verhaal kunt inrichten en opbouwen. Zo ontstaat er overzicht, zowel bij jezelf maar ook bij de mensen die je wilt overtuigen. Immers, mensen kúnnen pas overtuigd worden als ze je begrijpen. Niet eerder. (*)
-
Weet ook het antwoord op de vraag: waar moet een goed argument aan voldoen!
-
Zaai continu twijfel.
Stel slimme, strategische, scherpe en snedige twijfelvragen!
Motiveer de anderen om ook goed te blijven nadenken over wat ze zelf zeggen. -
En, hebben de anderen een keer een punt, ook al is het maar een klein punt. Geef ze dan gelijk zonder dat je je eigen positie weggeeft.
(*) De BetoogLadder
Nog even terugkomend op punt 7 uit het bovenstaande lijstje…
De BetoogLadder is de absolute basis van een goed debat. En dus ook van jouw overtuigingskracht.
Laten we deze BetoogLadder nu regelmatig bij onze debatclub oefenen. We doen dit zowel in de zaal op onze locatie in Amsterdam-Zeeburg als online. We worden tevens vaak ingehuurd om workshops over deze BetoogLadder te geven: debatteren voor beginners! Van het onderwijs tot aan het bedrijfsleven en van politieke partijen tot aan businessclubs die een debattraining vaak zelfs een onderdeel maken van een leuk dagje uit!
Bij Dé Nederlandse Debatclub oefenen en trainen we dus belangrijke persoonlijke vaardigheden zoals spreken in het openbaar, pitchen, speechen, argumenteren, debatteren en jezelf presenteren.
Best nuttig voor Het Echte Leven.
Zeker als je wel eens stevige discussies hebt waarbij je het gevoel hebt dat je helemaal in je eentje staat en anderen heel koppig jouw absolute gelijk niet zien. Door te werken aan deze persoonlijke vaardigheden ontwikkel je tevens een gezonde dosis assertiviteit en zelfverzekerdheid. Je weet immers waar je voor staat!
Wanneer zien we je voor een gratis kennismakingsdeelname?
Nieuwsbrief
Schrijf je nu in
Ja, ik ben best wel nieuwsgierig geworden naar een training of workshop van Dé Nederlandse Debatclub. Neem svp contact met mij op.
Lees hier ons privacy statement.