Een superleuke speech- en pitchoefening die je gewoon thuis kunt doen!
Kies voor persoonlijke groei én méér overtuigingskracht!
24 September 2022 - Categorie TipsNatuurlijk kun je lid worden bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam. Dan weet je 100% zeker dat je in een veilige omgeving werkt aan het verbeteren van je eigen speeches en pitches.
Je werkt dan heel bewust - onder professionele begeleiding - aan het optimaliseren van belangrijke persoonlijke vaardigheden zoals spreken in het openbaar, pitchen, speechen, argumenteren, jezelf presenteren, debatteren en de Kunst van het Overtuigen.
En dát zijn allemaal bést belangrijke vaardigheden voor het echte leven!
Geen tijd om lid te worden?
Geen probleem! In dat geval hebben we een leuke oefening voor je die je thuis kunt doen!
Je moet er wel voor met z'n tweeën zijn omdat de een de ander 'de woorden' aanreikt, waarmee iets gedaan moet worden (dit wordt hieronder verder uitgelegd!) én het is altijd leuk, leerzaam en bovendien een goede simulatie om die speech of pitch dan ook te houden als iemand naar je kijkt én luistert.
De oefening die je kunt doen, lees je ónder deze afbeelding
Uitleg:
Bij deze oefening daag je de ander uit om een RELEVANTE associatie te leggen tussen twee (ogenschijnlijk?) verschillende begrippen, die misschien op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben. Het gaat er om dat je in jouw speech de twee voorgelegde woorden relevant de revue laat passeren.
Deze oefening noemen we bij onze debatclub DE ASSOCIATIEPITCH.
Bij onze debatclub houden we zelfs elk jaar - rondom deze pitchformats - een officieel kampioenschap pitchen. Wij noemen dat event de Pitchmasters.
Voorwaarde:
Je MOET de 1 minuut inhoudelijk blijven volpraten.
Met minder nemen we geen genoegen!
;-)
Wat train je met deze oefening?
Met deze oefening train je de vaardigheid om verbanden te leggen tussen verschillende zaken. Als je die verbanden kunt aantonen, dan groeit je overtuigingskracht.
Je gaat in Het Echte Leven een beter antwoord geven op de kritische vraag die jou kan worden gesteld zoals: ‘Wat heeft dát hier nu weer mee te maken?’
Je leert kritischer te denken over onderliggende motivaties en dát is best handig als je jouw betoog of speech krachtiger wilt laten overkomen. Want, als je geen (relevant) verband kunt leggen tussen begrippen die je zelf gebruikt, dan verlies je aan overtuigingskracht.
Bij deze oefening heb je het dus NIET over de verschillen tussen de begrippen.
Voorbeelden van woorden die je kunt associëren:
-
Noord-Korea en Tilburg.
-
BigMac en Schoolmelk.
-
Een Laptop en Schrijfblok.
-
Een Hoodie en Winterjas.
-
Systeemplafond en Architect.
-
Klimaatwappie en Corona-ontkenner.
-
Dieselauto’s en Weiland.
Aanvullende tip:
Je kunt van te voren bijvoorbeeld 100 woorden op 100 verschillende papiertjes schrijven. Die vouw je op. Je stopt ze in een schoenendoos of in een glazen kom. Als je aan de beurt bent, dan pak je een papiertje er uit, je vouwt het open en je begint je speech.
Tijdens je speech - dus al pratende - pak je een tweede papiertje uit de kom, je leest (voor jezelf) het woord en je gaat dat dan meteen dat woord in je speech, waar je dus al midden in zit, relevant en inhoudelijk toevoegen.
Vergeet niet een eierwekker, stopwatch of timer neer te zetten.
Je kunt voor je tablet overigens hele leuke stopwatches en timers als app downloaden.
Oh ja... en ook nog dit:
Bij Dé Nederlandse Debatclub hebben we talloze formats van deze zogenoemde '1-Minute-Pitches'. Als je een keer zou langskomen op een clubavond in Amsterdam (meld je hier aan!), dan ga je ook kennismaken met één van die formats want náást alle debatoefeningen die we doen, hebben we altijd een 1-minute-pitch voor iedereen op het programma staan.
Overigens, als je het superleuke boekje 'Speechen voor Gewone Mensen' aanschaft, dan kun je - vanuit een QR-code in het boek - ook een e-book downloaden met al die oefeningen op een rijtje.
We wensen je superveel plezier!
We garanderen je niet alleen prikkelende inspiratie maar ook veel hilariteit als je 'onmogelijke combinaties' van woorden relevant aan elkaar moet gaan koppelen.
Leuk dus!
Laat ons ook eens weten hoe het is gegaan!
Ja, ik meld me graag aan voor een clubavond of workshop bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam
Lees hier ons privacy statement.