10 Bullshitargumenten die je in élke discussie hoort (en waarom ze nergens op slaan)
Herken ze. En weet hoe je moet reageren!
20 Januari 2025 - Categorie algemeenOf je nu een verhitte discussie hebt op een feestje, tijdens een familie-etentje of op social media: sommige argumenten duiken altijd weer op.
En eerlijk? Ze slaan eigenlijk nergens op.
In dit blog zetten we 10 van de meest gebruikte bullshitargumenten op een rijtje – en laten we zien waarom je ze meteen mag negeren. Overigens moet je ze zelf dan ook niet gebruiken in discussies want de ander mag jou dan ook verwijten dat je niet inhoudelijk discussieert of debatteert!
10 bullshitargumenten:
1. “Dat mag niet, want het staat in de grondwet!”
Oké, leuk dat je de grondwet hebt opgevist, maar… wetten zijn geen natuurwetten. De grondwet is ooit door mensen bedacht en kan ook weer door mensen veranderd worden. Dus iets afwijzen puur omdat het in de grondwet staat, is een zwak argument. De echte vraag is: moet die wet zo blijven?
2. “Zo doen we het altijd al!”
Ah, het klassieke beroep op traditie. Maar alleen omdat iets altijd zo gedaan is, betekent niet dat het ook goed is. Slavenarbeid, kinderarbeid en heksenverbrandingen waren ooit ook de norm. Soms is verandering gewoon beter. Toon aan en bewijs dat verandering hét recept is voor vooruitgang.
3. “Als we hiermee beginnen, waar stopt het dan?”
De zogeheten ‘glijdende schaal’ drogreden. Alsof één kleine verandering automatisch leidt tot het einde van de beschaving. Serieus, vrouwenkiesrecht leidde ook niet tot een complete anarchie. Elke beslissing kan op zichzelf worden beoordeeld.
4. “Dat is gewoon logisch!”
Ah ja, jouw logica misschien. Maar vaak is iets helemaal niet zo logisch als mensen denken. Wat logisch lijkt voor de één, is voor de ander compleet onbegrijpelijk. ‘Logisch’ is dus een subjectief begrip en geen argument. Bovendien is ‘iets logisch vinden’ vaak cultureel en sociaal bepaald.
5. “Ik ken iemand die dat heeft meegemaakt!”
Persoonlijke anekdotes zijn leuk bij de koffie, maar niet in een serieus debat. Eén verhaal uit de praktijk betekent niet dat het een algemene waarheid is. Statistieken en feiten zijn betrouwbaarder dan de ervaring van je buurvrouw.
6. “De meerderheid vindt dat!”
Populair betekent niet per se juist. Een paar eeuwen geleden vond de meerderheid dat de aarde plat was. En kijk hoe dat is afgelopen. Waarheid wordt niet bepaald door stemmingen of meningen, maar door feiten.
7. “Jij hebt er geen verstand van!”
De klassieke ad hominem: in plaats van het argument aan te vallen, wordt de persoon aangevallen. Maar of iemand ergens wel of geen verstand van heeft, verandert niets aan de feiten die op tafel liggen.
8. “Als jij dat vindt, dan kun je net zo goed zeggen dat…”
Ook wel bekend als de ‘stroman’-drogreden. Hierbij wordt een standpunt overdreven of verdraaid zodat het makkelijker te weerleggen is. Trap er niet in: ga altijd terug naar wat er écht gezegd is.
9. “Dat is jouw mening!”
Nee, sommige dingen zijn gewoon feiten. Of de aarde opwarmt of roken slecht is, is geen kwestie van mening, maar wetenschap. Meningen en feiten door elkaar halen is een handige manier om discussie uit de weg te gaan. Hou ook rekening met het volgende: morele argumenten zijn geen argumenten!
10. “Tja, dat is nu eenmaal hoe de wereld werkt!”
Dit is de luie versie van ‘ik heb geen zin om verder na te denken.’ De wereld werkt zoals wij hem laten werken, en verandering begint met mensen die niet genoegen nemen met hoe het nu eenmaal is.
Dus: gebruik inhoudelijke argumenten!
De volgende keer dat je in een discussie zit en iemand met een van deze bullshitargumenten komt, glimlach dan even en vraag rustig: “Maar waarom dan?” Grote kans dat de ander snel met een betere uitleg moet komen – of in de knoop raakt met zijn eigen logica. Een goed argument is namelijk gebaseerd op feiten, logica en een open blik op de toekomst.
En dát is precies iets wat we trainen bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam. We houden ons daar bezig met het ontwikkelen van belangrijke persoonlijke vaardigheden zoals spreken in het openbaar, pitchen, speechen, argumenteren, (jezelf) presenteren, debatteren en de kunst van het overtuigen. Meld je aan voor een kennismakingsdeelname of workshop. En wie weet ontdek jij de kansen die er zijn om jezelf verbaal vaardiger te maken, scherper in discussies te zijn én gewoon vaker gelijk te krijgen.
Ja, ik meld me graag aan voor een clubavond of workshop bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam
Lees hier ons privacy statement.