Scherpe argumenten zijn niet voldoende om een debat te winnen.
Train je executieve vaardigheden
05 Januari 2025 - Categorie algemeenBij een goed debat denk je misschien meteen aan vlijmscherpe argumenten, overtuigende retoriek en een zelfverzekerde uitstraling. Hoewel die aspecten belangrijk zijn, is er een minder opvallende, maar minstens zo cruciale factor: de executieve vaardigheden.
Executieve vaardigheden zijn mentale capaciteiten die je helpen om doelgericht te werken, je gedrag te controleren en flexibel in te spelen op uitdagingen. In een debat maken ze vaak het verschil tussen 'je punt maken' en echt overtuigen.
Deskundigen zeggen over executieve vaardigheden dat deze nog wel heel goed te trainen en te conditioneren zijn bij kinderen. Daarom zou er op de basisschool veel meer aandacht besteed moeten worden aan het trainen van executieve vaardigheden. Men zegt dat ook executieve vaardigheden bij volwassenen nauwelijks meer te ontwikkelen zijn.
Toch geloven wij dat een stukje bewustzijn over dit soort vaardigheden bij volwassenen een bijdrage kunnen leveren aan hun debatskills. Bewustzijn laat je in ieder geval nadenken over hoe het met deze vaardigheden bij jou zit en wie weet kun je daar zelf toch stappen in maken om je overtuigingskracht te vergroten.
Hieronder lees je meer over deze vaardigheden en waarom ze essentieel zijn voor succesvolle debatteerders.
De 7 belangrijkste executieve vaardigheden in een debat:
1
Time Management
In een debat is tijd je grootste vriend én vijand. Kun je binnen de gestelde spreektijd jouw boodschap helder en krachtig overbrengen? Zonder een goed gevoel voor tijd loopt een verhaal al snel vast of mist het impact. Er zijn zelfs debaters die er niet in slagen om binnen de gestelde spreektijd een boodschap af te ronden terwijl er op dat moment zelfs een tijdsklok staat opgesteld. Heel interessant. Hoe zit dat bij jou?
2
Focus
Een debat kan lang duren en de druk kan hoog oplopen. Het vermogen om je volledig te concentreren, ondanks afleidingen of vermoeidheid, is essentieel. Een afgeleide debater verliest snel de draad – en daarmee het publiek. Kortom, heb je focus en kun je die vasthouden?
3
Emotieregulatie
Discussies kunnen fel en persoonlijk worden. Emoties kunnen bij jou of bij jouw opponent de overhand krijgen. We zijn immers allemaal mensen, toch? Wie zijn emoties niet onder controle heeft, loopt het risico de feiten uit het oog te verliezen. Door kalm te blijven, blijf je geloofwaardig en houd je het gesprek op niveau.
Nieuwsbrief
Schrijf je nu in
4
Flexibiliteit
Een debat is onvoorspelbaar. Wat doe je als een tegenstander een onverwacht sterk punt maakt? Of als de techniek uitvalt. Of als iemand uit de zaal boos wegloopt. Het vermogen om snel te schakelen en je aanpak aan te passen, kan de doorslag geven.
5
Werkgeheugen
Een goed debater kan onthouden wat er is gezegd, ideeën ordenen en verbanden leggen. Dit helpt je om direct en doeltreffend te reageren op de argumenten van anderen. Je hebt immers niet altijd de tijd om aantekeningen te maken en dan op basis van die aantekeningen jouw deel van het debat te vervolgen.
6
Voorbereiding
Een succesvolle debater begint op tijd met voorbereiden. Dit betekent niet alleen je eigen argumenten uitwerken, maar ook anticiperen op wat tegenstanders kunnen zeggen. Voorbereiding geeft je een voorsprong. Tegelijkertijd speelt daar het risico van 'te veel' voorbereiding. Mensen die 'too prepared' aan een debat beginnen, zijn juist op dat moment niet flexibel genoeg. Tja, vind de balans maar in je voorbereiding. Niet makkelijk. Wel belangrijk.
7
Zelfmonitoring
Na het debat reflecteren op wat goed ging en wat beter kon, is essentieel. Zelfreflectie helpt je om steeds effectiever te worden en je debatvaardigheden te perfectioneren. Het onder de loep nemen van je eigen prestaties is dan ook een must.
Waarom oefenen bij een debatclub?
Of je nu een individuele debattraining wilt volgen of een leuke workshop zoekt voor je team, bij Dé Nederlandse Debatclub leer je deze vaardigheden toepassen. Ze zijn niet alleen nuttig in een debat, maar ook in het dagelijks leven en op de werkvloer.
Wil je meer weten?
Meld je aan voor een kennismakingstraining bij ons op de club in Amsterdam of neem contact op voor een zakelijke workshop op maat! Wij geven trainingen aan het bedrijfsleven, de overheid, de politiek en het onderwijs.
Als je meer wilt weten over executieve vaardigheden, dan neem je contact op met deskundige Esther Monfils.
Ja, ik ben best wel nieuwsgierig geworden naar een training of workshop van Dé Nederlandse Debatclub. Neem svp contact met mij op.
Lees hier ons privacy statement.