Michel Loeve verrassende winnaar 8e Pitchmasters 2024
Jaarlijks pitchtoernooi met hulp van ChatGPT én ook een nieuwe discipline: de Verkooppitch!
20 Maart 2024 - Categorie algemeenMichel Loeve uit Amsterdam heeft op 18 maart 2024 de 8e Pitchmasters op zijn naam geschreven. Tijdens het jaarlijkse pitchtoernooi van Dé Nederlandse Debatclub pitchen de deelnemers elk vijf keer een minuut.
Bij vier pitchrondes horen de pitchende deelnemers pas het onderwerp of het thema waar ze over moeten pitchen, op het moment dat de tijd gaat lopen. Snel schakelen dus.
In de zogenoemde 'Vrije Ronde' kunnen de deelnemers een eigen pitch presenteren. Echter, ze zien de klok niet lopen. Wel... probeer dan maar eens op precies 1 minuut uit te komen!
TIP: Bekijk ook de foto's in ons fotoboek!
Michel Loeve, in het dagelijks leven dagvoorzitter en presentator, en die zich begin dit jaar aansloot bij Dé Nederlandse Debatclub, haalde na vijf rondes het hoogste gemiddelde eindcijfer en dus heeft de wisselbeker een nieuwe eigenaar. Hij nam de titel over van Nienke Both die in 2023 op het hoogste podium stond.
Op de tweede plaats eindigde dit jaar Gijs Arnold. De derde plek was weggelegd voor Gabriëlle Pijnenburg.
Foto: Gijs Arnold (links) behaalde de tweede plaats, Michel Loeve (in het midden) pakte de wisselbeker en Gabriëlle Pijnenburg legde - tot haar eigen verrassing - beslag op de derde plaats.
Opvallend statistisch feitje
Uiteraard ontvingen de winnaars van de afzonderlijke rondes ook een beker en daarbij constateerden we iets opvallends: de overall-winnaar Michel Loeve was er niet in geslaagd om rondewinnaar te worden. Dat was in de geschiedenis van de Pitchmasters nog niet eerder voorgekomen.
Dit zegt dus iets over de pitches die Michel presenteerde: deze waren consistent van een goed niveau. Waar de andere deelnemers in een ronde soms subliem hoog scoorden, zo lieten diezelfde deelnemers in andere pitchrondes dan toch weer steekjes vallen. Dat was bij Michel niet het geval. Alsof je de Tour de France wint maar tegelijkertijd geen afzonderlijke etappe op je naam kon schrijven.
Jurering
De deelnemers jureerden elkaar door middel van een puntensysteem. Daarbij telden de punten die werden gegeven voor de 'Vrije Ronde' dubbel. In die vrije ronde moesten de deelnemers een pitch van 1 minuut presenteren over een onderwerp dat ze zélf hadden gekozen. Echter, de deelnemers zagen de klok niet lopen. Hoe dichter je bij de 1 minuut zat, des te meer bonuspunten je kon behalen voor je gemiddelde eindscore.
De optelsom van al deze cijfers van alle vijf rondes bepaalde voor 50% het eindgemiddelde.
De andere 50% werd bepaald door het deskundige ingevlogen jurylid van buiten de club t.w. Vincent Vonk, bestuurder bij de debatbond en zelf ook heel veel ervaring met het meedoen én jureren op grote nationale toernooien. Vincent Vonk jureerde de deelnemers op inhoud én op stijl van presenteren.
Foto: extern jurylid Vincent Vonk
Streng
Vincent Vonk werd overigens wel als een streng jurylid ervaren. In vergelijking met de voorgaande jaren - waarin we ook andere externe juryleden verwelkomden - bleken de cijfers die Vincent gaf toch gemiddeld wat lager. Maar natuurlijk had hij ook goede opbouwende kritische feedback die hij de hele avond deelde.
"Het is belangrijk bij een pitch om meteen vanaf de eerste seconde al je energie te gebruiken. Bij een pitch gaat het namelijk om het snel kunnen overtuigen, maar je moet wel meteen de toehoorders te pakken krijgen met je eigen enthousiasme voor de stellingname. Be The Argument. Ik zag het enthousiasme zeker wel, maar toch was er een flink aantal deelnemers dat niet meteen vanaf de eerste seconde er vól inging. Kortom, focus goed en gebruik echt al je energie!"
Foto: Goodie-Bag voor alle deelnemers.
"Wat ik wel echt heel erg goed vond was het feit dat praktisch geen enkele deelnemer met een mond vol tanden stond. Kijk, je moet het maar even zien te doen: je staat op het podium, je ziet op het scherm de stelling of de opdracht verschijnen en je moet meteen van start gaan. En dat deden de mensen. Mooi was het dan ook om te zien dat veel deelnemers er goed in slaagden om hun argumenten dan zelfs ook meteen logisch te ordenen."
TIP: Bekijk ook de foto's in ons fotoboek!
ChatGPT
In een van de pitchrondes werden stellingen voorgelegd waarbij de deelnemers dan zelf mochten besluiten of ze het EENS of ONEENS waren met de stelling. En dan dus meteen 1 minuut pitchen. In alle voorgaande jaren - toen Chat GPT nog niet 'bestond' - had de organisatie van te voren uiteraard alle pitches bedacht.
Nu was het echter random....
Foto: Chat GPT had de regie - credits: Kristien v.d. Oever
In deze ronde werd aan Chat GPT gevraagd om ter plekke een stelling te bedenken.
"Zelfs ook wij - als organisatie - wisten dus niet waarover gepitcht zou gaan worden", zegt Jerry Helmers van Dé Nederlandse Debatclub. "Chat GPT leverde ons korte en bondige stellingen over allerlei thema's en onderwerpen. Leuk om dit zo te doen. En... spannend uiteraard!"
Nieuw: de Verkooppitch
Dit jaar stond als eerste 'De Verkooppitch' op het programma. De pitchende deelnemers ontvingen bij de start van hun spreektijd een product of een ding. En dat moest dan aan de zaal verkocht worden, zónder dat er over een prijs of korting werd gesproken.
De producten waren heel divers: van de vlag van Oekraïne tot een WIFI-horloge, van het boekje Speechen voor Gewone Mensen tot aan een medische maatbeker, een handdoek, een zakje M&M's of een pak tomatensoep. En alles wat daar nog tussenin kon zitten!
Foto: De rondewinnaars op een rijtje. Vlnr, Kristien v.d. Oever (die bij de Lofzang / Ode aan indruk maakte met een speech over president Macron), Gabriëlle Pijnenburg en Gijs Arnold (die twee rondes wonnen) en Albert Both, die - kijkend naar de gemiddelde eindcijfers - de beste pitch van de avond hield met de Klassieke 1 Minute Pitch.
'Gewoon doen'
Michel Loeve zei in zijn overwinningspitch, aan het slot van de avond, dat hij eigenlijk initieel nog wel twijfelde of hij zou meedoen.
"Ik ben begin dit jaar pas lid geworden bij Dé Nederlandse Debatclub omdat ik mezelf op inhoud wilde verbeteren. Ook in de hoop dat die vaardigheden me zouden helpen om een nog betere dagvoorzitter of presentator te worden. Maar ik dacht ook: 'Kom op. Ik moet het gewoon doen. Mezelf in het diepe gooien. En dan win ik hier ook nog. Geweldig!"
De beste pitch van de avond?
Foto: Albert Both
In de eindrangschikking pakte Albert Both de 5e plaats, maar daarnaast was hij rondwinnaar in de categorie 'Klassieke 1 Minute Pitch', waarbij Chat GPT de opdrachten gaf. Kijkend naar de eindcijfers per ronde, bleek Albert Both de beste pitch van de avond te hebben gegeven. Zijn verhaal over het instellen van een basisinkomen scoorde een 7.634 als eindcijfer.
Daarbij bleef hij nipt Gijs Arnold voor die in de Bewijspitch-ronde een 7.631 scoorde.
Foto: De prijzentafel!
Ranglijst Aller Tijden
Twee keer per jaar organiseren we bij Dé Nederlandse Debatclub een wedstrijdevent voor onze eigen leden t.w. de Pitchmasters (meestal in maart) én de interne individuele debatclubkampioenschappen (de Club- en Talent Challenge), die meestal in november op de agenda staat.
Al vanaf dag één van ons bestaan houden we daar een Ranglijst Aller Tijden voor bij. Als je bij een wedstrijdevent op de eerste, tweede of derde plaats eindigt, dan word je toegevoegd aan deze Ranglijst Aller Tijden, net zoals bij de Olympische Spelen 'goud', 'zilver' en 'brons' je een plek geven op de ranglijst aller tijden.
Zo maakt bij onze debatclub nieuwbakken winnaar Michel Loeve uiteraard een spetterende entree op deze Ranglijst Aller Tijden: hij komt binnen op plaats 11. Gijs Arnold stijgt van de 29e plaats naar de 18e plaats en Gabriëlle Pijnenburg verstevigde haar positie op plek 10.
Foto: Winnaar Michel Loeve met jurylid Vincent Vonk.
Juryrapporten
Alle deelnemers ontvangen binnen drie weken na afloop van de Pitchmasters een gedetailleerd juryrapport met alle detailcijfers die aan elkaar én door het extern ingevlogen jurylid zijn gegeven. En, misschien nog wel veel belangrijker: ook staat daarin de feedback uitgeschreven. Dus letterlijk met de Tips en Tops waar de deelnemers weer een stapje verder mee kunnen komen. Want, ondanks dat het deze avond in Amsterdam om de punten ging: bij Dé Nederlandse Debatclub zijn we wél altijd op zoek naar leermomenten voor elkaar!
En die zaten er bij deze Pitchmasters zeker bij!
TIP: Bekijk ook de foto's in ons fotoboek!
Einduitslag Overall Ranking
Top 5
- Michel Loeve
gemiddeld eindcijfer: 7,289
- Gijs Arnold
gemiddeld eindcijfer: 7,237
- Gabriëlle Pijnenburg
gemiddeld eindcijfer: 6,919
- Rick van der Reijden
gemiddeld eindcijfer: 6,625
- Albert Both
gemiddeld eindcijfer: 6,551
Alle andere deelnemers zien in de toegestuurde juryrapporten hun eigen persoonlijke score én ook hun plek op de eindranking van deze 8e Pitchmasters.
Rondewinnaars:
Vrije Ronde
Gabrielle Pijnenburg en Gijs Arnold
Gemiddeld eindcijfer: 7.000
Klassieke 1 Minute Pitch
Albert Both
Gemiddeld eindcijfer: 7.634
Verkooppitch
Gabriëlle Pijnenburg
Gemiddeld eindcijfer: 7.090
Bewijspitch
Gijs Arnold
Gemiddeld eindcijfer: 7,631
Lofzang (Ode aan):
Kristien v.d. Oever
Gemiddeld eindcijfer: 7,270
Wanneer zien we jou bij Dé Nederlandse Debatclub?
Je begrijpt het al... onze debatclub is dé plek waar we onszelf trainen op belangrijke persoonlijke vaardigheden zoals spreken in het openbaar, pitchen, speechen, argumenteren, (jezelf) presenteren, debatteren en de Kunst van het Gelijk Krijgen. Daar hebben we tal van oefeningen en formats voor waarbij we er steeds weer in slagen om jou te triggeren en je te laten nadenken over je overtuigstrategie.
Maar bovenal: we zijn ook gewoon een superleuke debatclub met ambitieuze Young and Old Professionals die niet alleen wat willen leren, maar ook gewoon graag gezellige bijeenkomsten willen bijwonen. Je kunt je in ieder geval eens een keer aanmelden voor een kosteloze kennismakingsdeelname.
In september 2024 staan er weer veel gratis beginnersworkshops op het programma. Als je wilt, kun je een e-mailalert ontvangen zodra de inschrijving daarvoor is geopend.
Ja, ik meld me graag aan voor een clubavond of workshop bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam
Lees hier ons privacy statement.