Online vergaderen en dan gelijk krijgen! De 6 karaktertrekken van jouw houding voor de webcam!
Wat jouw houding voor de webcam zegt over wat of wie je bent!
17 November 2022 - Categorie algemeenDIT WAS HET BEST GELEZEN BLOG IN 2020
DIT WAS HET BEST GELEZEN BLOG IN 2021
De originele versie van dit blog is eerder gepubliceerd op 17 mei 2020. Nu met updates (nov. 2022)
Online vergaderen. Via ZOOM of TEAMS discussiëren met je collega’s, klanten of anderen. Hoe overtuig je? Hoe claim je je plek in het debat? Hoe krijg je gelijk? Jouw houding voor de webcam blijkt ineens van ongekend groot belang.
Nu thuiswerken steeds meer als vanzelfsprekend wordt gezien, is het van groot belang om het te hebben over jouw online overtuigingskracht. De wijze waarop je voor jouw laptop of computer zit en hoe je in beeld bent – dus hoe je overkomt bij anderen – is een cruciale factor als onderdeel van jouw overtuigingskracht.
Nee, we gaan het in dit blog NIET hebben over de ultieme wijsheid dat je niet in het donker voor de cam moet zitten, dat je het geluid WEL aan moet zetten en dat het géén overbodige luxe is om de rommel in je huis- of slaapkamer een beetje buiten beeld te houden. (of, ruim het gewoon eens een keer op!).
We hebben het in dit stukje proza alleen en uitsluitend over jouw zithouding voor de webcam.
De boodschap van dit blog: heb een strategie als je de anderen aan de online vergadering wilt overtuigen van jouw visie, ideeën en plannen!
Kijk nu eens naar het onderstaande plaatje van 6 op de webcam vergaderende en debatterende personen.
Wie van de 6 heeft – volgens jou – de meeste overtuigingskracht?
We nemen ze allemaal hieronder even door:
1) De Nieuwsgierige Nietszegger
Je kent ze wel he... Van die collega's die wel altijd actief meedoen, veel vragen stellen maar uiteindelijk zelf met NIETS komen en dus gewoon geen enkele constructieve bijdrage leveren aan de dialoog, de discussie of het debat. En dan die quasi-intelligente blik. Op webcam redelijk dicht op beeld. Maar feitelijk een kansloze missie!
Kortom... je herkent De Nieuwsgierige Nietszegger uit duizenden!
2) De Invloedrijke Influencer
Deze deelnemer straalt een en al positiviteit uit. Maar er is nog meer: er is volledige symmetrie in zijn houding en de wijze waarop hij in beeld zit.
Verderop in dit blog (scroll of swipe naar beneden) leggen we uit waarom symmetrie zo ontzettend belangrijk is en hoe dit alles een boost geeft aan jouw overtuigingskracht. Daarnaast geldt nog een ander belangrijk strategisch aspect dat deze persoon tot in de puntjes beheerst: StoryShowing!
Kortom; dit is dé houding om De Invloedrijke Influencer te worden én te zijn!
3) De Twijfelende Tekkel
Hij is best aardig hoor, deze deelnemende collega maar echt visueel prominent is hij niet aanwezig. Hij zit zelfs een beetje naar onderen gedoken. Laag bij de grond. Een tekkel dus! Misschien is deze persoon van nature wat onzeker.
Er is onnodig te veel zicht op zijn huiskamer of achtergrond in vergelijking met de focus die er moet zijn voor zijn ideeën, visies of plannen. Weinig overtuigingskracht. Kortom, wees nooit De Twijfelende Tekkel!
Jouw plannen worden met die houding nooit omarmd!
4) De Griezelige Gluiperd
Oh ja... nu moet je alert zijn! Het is niet alleen de blik maar het is ook de quasi-ongeïnteresseerde houding van de deelnemer die zogenaamd strategisch 'in de hoek' van zijn eigen beeldcam zit en dan plotseling wil toeslaan. En dan naar het midden schiet. Alsof hij niet actief meedoet maar stiekem om het hoekje van de vergaderzaal kijkt.
Andere deelnemers vergeten bijna dat hij virtueel aanwezig is.
Wees waakzaam voor De Griezelige Gluiperd!
5) De Arrogante Aartsvijand
Deze deelnemer heeft heel bewust zijn webcam iets lager gezet dan de hoogte van zijn kin. Daardoor lijkt hij groter.
Of, anders gezegd: er ontstaat een uitstraling waardoor de andere deelnemers zelfs via het beeld op de webcam tegen hem op kijken. Onbewust heeft dat invloed op het gedrag van de anderen. Pas dus op voor De Arrogante Aartsvijand.
Maar, zorg ervoor dat je niet zelf deze houding aanneemt. Je maakt geen vrienden! En dát is niet goed voor jouw overtuigingskracht!
6) De Bemoeierige Betweter
Er zijn mensen die écht denken dat ze meer invloed uitoefenen op een dialoog, discussie of debat als ze er maar (letterlijk) dicht bovenop zitten. Van die mensen die zelfs ook virtueel een houding aannemen dat ze meteen een verbale aanval willen openen op alles wat gezegd wordt.
En natuurlijk weten ze het altijd beter. Van die types die niet begrijpen dat ze soms ook eens een pas op de plaats moeten houden.
Dit zijn nou de figuren die medeverantwoordelijk zijn voor de inefficiëntie van een online vergadering. Een groot alert dus voor De Bemoeierige Betweter. En... wees hem niet zelf!
Dus, de winnaar is.....
Het moge duidelijk zijn. Houding 2 is de meest effectieve en efficiënte zit- en debathouding die we allemaal zouden moeten willen nastreven tijdens een online vergadering.
Want… als je debatteert, dan wil je overtuigen. Immers, jouw plannen, ideeën en visies zijn het niet alleen waard om gehoord te worden; je wilt ook de handen op elkaar zodat die plannen, ideeën en visies ook daadwerkelijk zullen worden uitgevoerd. Je straalt met deze houding kracht en positiviteit uit. Bovendien bevestigt deze ‘attitude’ tegelijkertijd dat je openstaat voor de verhalen van een ander.
Maar, er is nog een hele belangrijke reden waarom Houding 2 de beste en meest effectieve is...
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Symmetrie
Mensen voelen zich per definitie aangetrokken tot symmetrie. Zo hang jij zelf altijd een schilderij op in het midden van de muur. En, deze moet vooral recht hangen. Symmetrie biedt nl. rust, orde, regelmaat en een zekere voorspelbaarheid.
Vrijwel niemand loopt rond met twee verschillende kleuren sokken; je rechter- en linkervoet zijn dus symmetrisch aangekleed. Fotomodellen aan de top hebben een symmetrisch gezicht; zij worden gekozen omdat ze uiteindelijk meer commercieel succes opleveren.
Kortom, onderbewust proberen we rust in ons hoofd te scheppen. Symmetrie is een schoonheidsideaal dat het menselijke oog emotioneel raakt. Om te kunnen overleven is het dus van belang om in je houding signalen van veiligheid en betrouwbaarheid uit te stralen. Dit zijn wezenlijke aspecten die gekoppeld zijn aan symmetrie; herkenbaarheid dus.
Kijk daarom goed naar jouw houding als je voor de webcam zit.
In onderstaand plaatje zie je de ideale verhoudingen.
Natuurlijk begrijpen wij ook dat je nooit helemaal 100% stil zit voor de webcam, maar de eerstvolgende keer dat je een online vergadering hebt of met collega’s, klanten of andere stakeholders op deze wijze in gesprek gaat, richt je dan zo veel mogelijk op het bereiken van symmetrie.
Een aantal tips:
-
Zorg dat je hoofd zich in het midden van het beeld bevindt. Ga op een dusdanige afstand van de camera zitten dat jouw hoofd ongeveer op 30% in het midden zit. Dit betekent dat aan beide zijden van jouw hoofd ongeveer 35% ruimte is (punt B)
-
Je mond zit precies in het midden van het beeld (punt D)
-
Hoe hoog of hoe laag ga je zitten? Houd de verhouding 1/3 staat tot 2/3 aan. De onderkant van je kin is de bovengrens van deze 1/3-grens. Daardoor is ook een realistisch deel van je schouders te zien. Dat maakt je een persoon! Zorg er voor dat de afstand van de plek waar je schouders ophouden tot aan de zijkanten van het beeld (punt C) ongeveer even lang is.
-
Net boven de onderkant van het beeld op de cam zit het bovenste knoopje van je overhemd. (punt A).
Jouw inhoudelijke overtuigingskracht!
We wensen je nu niet alleen veel online vergaderplezier. We wensen je tegelijkertijd veel stevige online overtuigingskracht! Maar... ben je je er dan wel bewust van dat het ook belangrijk is dat je weet HOE je moet argumenteren en op welke wijze je het beste EEN BETOOG kunt opbouwen?
Dat is nu precies zo een persoonlijke vaardigheid die we intens trainen bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam.
Van spreken in het openbaar, pitchen, speechen, debatteren, argumenteren, presenteren tot aan alles wat te maken heeft met jezelf presenteren. We doen het allemaal.
Enerzijds bij onze club; we komen regelmatig bijeen tijdens de vele clubavonden die we organiseren. Je kunt sowieso een gratis TRY-OUT Ticket downloaden dan later eens bepalen wanneer je geheel kosteloos deelneemt.
Maar we organiseren anderzijds ook talloze workshops en trainingen voor het bedrijfsleven, overheid en andere organisaties. Steeds meer van onze opdrachtgevers zien een debattraining ook als een inspirerend en prikkelend bedrijfsuitje!
Al onze superleuke leden en klanten willen sowieso maar één ding: ze willen hun overtuigingskracht vergroten! En... als je dat uiteindelijk kunt, dan is dat best handig voor Het Gewone Leven!
Dus...
Wanneer zien we jou bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam? (FYI - In 2019 zijn wij gekozen tot CLUB VAN HET JAAR!)
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Met vriendelijke groeten!
Jerry Helmers (wie ben ik?)
Dé Nederlandse Debatclub
Chief Debating Officer
Founder / Brutale dagvoorzitter / Prikkelende debatleider / Chairman Round Tables / Originele debattrainer
3e op het NK Debatteren Eloquentia 2019
Ondernemer bij Crown Media, Bureau voor Communicatie en Strategie.
Ja, ik ben best wel nieuwsgierig geworden naar een training of workshop van Dé Nederlandse Debatclub. Neem svp contact met mij op.
Lees hier ons privacy statement.