Nederland heeft geen vuurwerkprobleem maar een opvoedprobleem
Hoe los je dit in een debat op? Waar kies je voor?
02 Januari 2025 - Categorie algemeenIn elk debat of discussie speelt framing een grote rol. Framen betekent dat je een onderwerp presenteert binnen een bepaald kader, waarmee je beïnvloedt hoe anderen erover denken. Het draait om de woorden die je kiest en de nadruk die je legt. Een sterk frame kan de toon van een discussie bepalen en de argumenten van je tegenstander verzwakken.
Neem nu eens het debat over vuurwerk, dat opnieuw actueel werd na de tragische gebeurtenissen tijdens de jaarwisseling 2024/2025. Meerdere dodelijke slachtoffers vielen, waaronder een puber die gebruikt vuurwerk opnieuw probeerde aan te steken.
Deze verschrikkelijke incidenten leidden (voor de zoveelste keer) tot een discussie over een mogelijk algeheel vuurwerkverbod.
Tegenstanders van vuurwerk stellen dat Nederland een 'vuurwerkprobleem' heeft. Maar sommige critici draaiden de discussie om: 'Het gaat niet om vuurwerk, maar om een opvoedprobleem.'
Hiermee veranderden ze het perspectief. De focus ligt niet langer op vuurwerkregels, maar op hoe jongeren worden opgevoed en begeleid.
Dit is een voorbeeld van framing in actie. Door het probleem opnieuw te definiëren, dwing je anderen om op jouw voorwaarden te reageren. In plaats van te discussiëren over veiligheid of regelgeving, verschuift de discussie naar normen, waarden en ouderlijke verantwoordelijkheid.
Waarom is framen effectief?
Framing is een slimme debattechniek omdat het emotie en context combineert. Het helpt je om complexe kwesties te versimpelen en jouw visie te versterken. Een krachtig frame blijft hangen en beïnvloedt hoe mensen het probleem ervaren.
Als iemand het bijvoorbeeld heeft over een 'vuurwerkprobleem', denken mensen direct aan maatregelen zoals een verbod. Maar 'opvoedprobleem' roept andere associaties op: verantwoordelijkheid, ouderschap, en cultuurverandering. Dit beïnvloedt de manier waarop oplossingen worden besproken.
Deze vorm van framen kan zelfs gezien worden als een handige vorm van Ruttiaans debatteren!
Hoe reageer je op een frame?
Als je debatopponent framet, is het belangrijk om dit te herkennen en te benoemen. Vraag bijvoorbeeld: “Waarom kies je ervoor om dit een opvoedprobleem te noemen? Wat zegt dat over jouw standpunt?” Vervolgens kun je jouw eigen frame introduceren. In het vuurwerkdebat kun je bijvoorbeeld zeggen: “Het probleem is niet opvoeding, maar de toegankelijkheid van gevaarlijk vuurwerk.”
Door bewust te framen of bestaande frames te ontmantelen, kun je een debat sturen en sterker uit de discussie komen. Het is een vaardigheid die elke debater zou moeten beheersen. En onthoud: een frame is meer dan een woord – het is de manier waarop je het gesprek vormgeeft.
Nieuwsbrief
Schrijf je nu in
Train je debatvaardigheden
Soft skills, zoals effectief communiceren en debatteren, worden steeds belangrijker in de tijdgeest van nu. Informatie is vluchtig en daardoor soms ook wankel. Klopt het allemaal wel wat aan elkaar vertellen? Of, zijn er nog andere perspectieven. Dat geldt zeker ook in het 'gewone dagelijkse leven'.
Het is dus geen overbodige luxe om je discussie- en debatvaardigheden aan te scherpen en je bewust te worden van de kansen en bedreigingen. Bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam trainen we deze belangrijke persoonlijke vaardigheden. Denk daarbij aan spreken in het openbaar, pitchen, speechen, argumenteren, (jezelf) presenteren, debatteren en de Kunst van het Overtuigen.
Meld je aan voor een kennismakingsdeelname of doe mee aan een workshop.
Wij zijn er 100% van overtuigd dat je enthousiast raakt én dat je inziet dat er bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam veel te halen valt.
Ja, ik ben best wel nieuwsgierig geworden naar een training of workshop van Dé Nederlandse Debatclub. Neem svp contact met mij op.
Lees hier ons privacy statement.