Waarom wollig taalgebruik slim is! (5 voordelen!)
Wil je gelijk krijgen? Wees lekker vaag, abstract en maak het complex!
18 April 2024 - Categorie algemeenSoms loont het zich om wollig te zijn. Dus, praten in complexe en vaak abstracte terminologie. Het is een strategie die je kunt inzetten als je wilt overtuigen. Nee, het werkt zeker niet altijd. Immers, het is ook van belang dat je toehoorders je begrijpen.
Maar... wollig praten werkt wél wanneer je toehoorders niet hetzelfde kennisniveau hebben.
Omdat mensen het vaak doodeng vinden om vragen te stellen (niemand wil voor 'dom' versleten worden), kun je met wolligheid scoren.
5 voordelen van wolligheid:
1.
Wolligheid creëert een aura van expertise
Wollig taalgebruik kan de spreker een schijn van diepgaande kennis geven. Door het gebruik van complexe terminologie en uitgebreide beschrijvingen kan men de indruk wekken expert te zijn op het besproken onderwerp. Dit kan het publiek overtuigen, zelfs als ze de details niet volledig begrijpen. Sterker nog: het publiek zal aarzelen om (kritische) vragen te stellen.
2.
Wolligheid bemoeilijkt tegenargumentatie
Als een spreker gebruik maakt van ingewikkelde en minder bekende terminologie, kan dit het voor de tegenstander moeilijk maken om snel en effectief te reageren. Het kost tijd om dergelijk taalgebruik te ontleden, wat in het voordeel werkt van de spreker, vooral in tijdsgebonden situaties.
Denk daarbij bijvoorbeeld eens aan een vergadering (op het werk?) waarbij je met elkaar hebt afgesproken dat die "echt om 11.00 uur is afgelopen." Dus, om 11.00 uur 'moet' Het Besluit worden genomen.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Special credit thanks to Freepik
3.
Wolligheid beïnvloedt de perceptie van de luisteraar
Mensen zijn geneigd om sprekers die complexe taal gebruiken als intelligenter en betrouwbaarder te beschouwen. Dit psychologisch effect kan de manier waarop de boodschap wordt ontvangen, beïnvloeden, waardoor de spreker meer overtuigingskracht heeft.
4.
Wolligheid biedt ruimte voor interpretatie
Wollig taalgebruik laat vaak meer ruimte voor interpretatie. Dit kan voordelig zijn in debatten en discussies, aangezien het de spreker in staat stelt om op basis van de reacties van het publiek zijn of haar argumenten flexibel aan te passen zonder concreet weerlegd te kunnen worden.
Toch een disclaimer: zorg altijd dat je eigen argumenten op orde zijn. Weet waar een goed argument aan moet voldoen. Want... er hoeft maar één slimmerik in de zaal te zitten die het allemaal wél begrijpt!
Be Prepared!
Better Safe Than Sorry.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
5.
Wolligheid versterkt de behoefte aan deskundige uitleg
Dit hele specifieke voordeel sluit nauw aan bij alles wat we doen bij ons debattrainingsinstituut in Amsterdam.
Door wollig taalgebruik te gebruiken, wordt het belang van een goed begrip van debattechnieken benadrukt. Als je besluit om debattrainingen te gaan volgen - bijvoorbeeld door een regelmatige deelname aan onze clubavonden - dan train je jezelf op een belangrijke persoonlijke vaardigheid: luisteren!
Goed luisteren is namelijk een kunst apart. Niet alleen omdat je - vooral als er grote beslissingen genomen moeten worden - daardoor beter begrijpt wat er in die specifieke discussie werkelijk aan de hand is, maar ook omdat je daardoor weet welke vragen je kunt gaan stellen.
Maar ook: je weet HOE je je vragen kunt gaan stellen.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Special credit thanks to Freepik
Waar wil je uiteindelijk naartoe?
Nu gaat het in een debat in essentie om de kunst van het gelijk krijgen, maar een goed zuiver debat kan ook leiden tot betere en effectievere oplossingen rondom het vraagstuk waarover wordt gesproken. Je bedrijf, je tennisclub, je VVE.... noem het maar op. Ze zijn er allemaal bij gebaat.
Daarom is het belangrijk om wollig taalgebruik te kunnen doorprikken.
Het gaat namelijk altijd om valide argumenten.
Maar... heb je die niet op orde, dan is wollig taalgebruik nog altijd een effectieve strategie om... je gelijk te behalen! (Tenzij je toehoorders lid zijn van Dé Nederlandse Debatclub!)
Nieuwsbrief
Schrijf je nu in
Kortom: train jezelf!
Bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam houden we ons bezig met het trainen van belangrijke persoonlijke vaardigheden zoals spreken in het openbaar, pitchen, speechen, argumenteren, (jezelf) presenteren, debatteren en de Kunst van het Vragen Stellen. Het zijn allemaal skills die steeds belangrijker worden in Het Echte Leven.
Of het nu gaat om een vergadering op je werk, waar je op zoek bent naar de modus om met (nog meer) positieve assertiviteit je plek aan tafel wil claimen. Of, dat je wilt ontdekken hoeveel lef je hebt om tijdens een grote bijeenkomst, bijvoorbeeld een congres je vraag te stellen vanuit de zaal.
Of nog beter: dat je zélf op het podium staat als spreker!
Daarom... als je zin hebt om een keer geheel kosteloos en vrijblijvend deel te nemen aan een clubavond bij onze debatclub, dan ben je van harte welkom.
Daarnaast geven we regelmatig workshops en trainingen voor het bedrijfsleven, bij politieke partijen, in het onderwijs en zelfs ook bij businessclubs waarbij het een onderdeel is van een bedrijfsuitje.
Onze vraag nu is dan ook: zien we je binnenkort?
Ja, ik ben best wel nieuwsgierig geworden naar een training of workshop van Dé Nederlandse Debatclub. Neem svp contact met mij op.
Lees hier ons privacy statement.