Heb je een heftige discussie of een stevig debat? Reageer en interrumpeer altijd kort en bondig!
Less is more! (Altijd!)
19 September 2024 - Categorie algemeenTijdens een debat of een stevige discussie is het zeer verleidelijk om uitgebreid in te gaan op een punt dat je dwarszit. Toch is het belangrijk om je interrupties kort en krachtig te houden.
Niet alleen laat je zo zien dat je scherp bent, maar er zijn slimme redenen waarom korte interrupties je kansen om gelijk te krijgen (of op z'n minst om twijfel te zaaien) naar een hoger niveau tillen.
In dit blog geven we je drie belangrijke redenen om het kort te houden. Kortom, zet de tijdsklok alvast maar klaar!
1.
Een korte interruptie houdt de aandacht vast
Niemand houdt van lange monologen, zeker niet tijdens een debat. Wanneer jouw interruptie te lang duurt, verlies je snel de aandacht van de ander én van je publiek. Door het kort te houden, blijft jouw punt scherp en krachtig. Je laat zien dat je weet waar je het over hebt zonder in eindeloze details te verzanden. Dit helpt je om je gesprekspartner én je publiek mee te houden in het debat.
2.
Korte interrupties zijn strategisch sterk
Een slimme interruptie is als een steek onder water: scherp, snel en effectief. Wanneer je snel en gericht interrumpeert, zet je je tegenstander aan het denken.
Een lange interruptie daarentegen geeft de ander juist de tijd om zich te herpakken en strategisch voordeel te halen uit wat je zegt. Alles wat jij in je lange interruptie aanhaalt, kan tegen je worden gebruikt. Hoe meer je zegt, hoe groter de kans dat je tegenstander jouw woorden kan verdraaien of er op een slimme manier op kan inhaken. Door kort te onderbreken, geef je je tegenstander minder ruimte om zijn of haar verhaal te herstellen én verklein je de kans dat je eigen woorden tegen je worden ingezet. Zo kom jij sterker over en dwing je de ander in de verdediging zonder zelf te veel risico te lopen.
3.
Je geeft jezelf meer spreektijd
Hoe paradoxaal het ook klinkt: door kort te interrumperen, creëer je vaak meer ruimte voor jezelf in het debat. Wanneer je steeds korte, puntige opmerkingen maakt, kom je al snel overtuigender over. Je dwingt je tegenstander om jouw punten serieus te nemen, en voor je het weet, ben jij degene die het debat bepaalt. Bovendien hoef jij - als jij het woord weer hebt - niet te herstellen waar je mogelijkerwijze op bent aangevallen. Je schept dus voor jezelf meer effectieve spreektijd omdat je weer de focus kunt leggen op de kern van jouw betoog en jouw argumenten.
Kortom, een goede interruptie is een korte interruptie.
Daarmee houd je de controle, blijf je krachtig en overtuigend, en kom je altijd strategisch uit de hoek.
Wil je jouw debatvaardigheden verder aanscherpen?
Onthoud dan: less is more!
Of doe eens een keer mee aan een kennismakingsworkshop of -clubavond bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam. Je kunt je daarvoor meteen aanmelden.
Ook attenderen we je graag op de workshops die wij geven aan het bedrijfsleven, de overheid, het onderwijs en bij politieke partijen.
Ja, ik meld me graag aan voor een clubavond of workshop bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam
Lees hier ons privacy statement.