Wat is in een discussie of debat belangrijker? De vraag of het antwoord?
Onze stellingname: hoe beter de vraag, hoe beter het antwoord!
29 Maart 2024 - Categorie algemeenStel je voor: een levendige discussie is in volle gang, meningen vliegen razendsnel en ook nog eens onoverzichtelijk heen en weer. Iedereen is vastbesloten zijn of haar standpunt te verdedigen. Er worden uiteraard lastige en kritische vragen aan elkaar worden gesteld. De antwoorden zouden tot oplossingen moeten leiden.
Maar.......... zijn het nu echt de antwoorden die het verschil maken in een discussie of debat?
Wij zeggen van niet.
Want, het draait al-le-maal om de vragen.
Of beter gezegd: om de kwaliteit van de vragen!
Waarom is dit zo?
Vragen banen de weg naar diepgaande(re) inzichten, inhoudelijk sterkere antwoorden en uiteindelijk een beter begrip van het onderwerp, waarover wordt gediscussieerd. Als de vragen oppervlakkig zijn, of erger nog, als ze vooringenomenheid of gebrek aan begrip tonen, dan kunnen de antwoorden nooit resoneren.
Immers, een zwakke vraag leidt tot vage antwoorden of, erger nog, tot antwoorden die de kern van het probleem niet raken. Maar een goed gestelde vraag heeft de kracht om de essentie van het debat te onthullen, om nieuwe perspectieven te bieden en om diepere niveaus van begrip te bevorderen.
Vragen stellen doe je uit nieuwsgierigheid én om oplossingen voor uitdagingen te vinden!
Dit alles brengt ons uiteindelijk bij de kunst van het vragen stellen.
Het is een vaardigheid die niet alleen cruciaal is in discussies en debatten, maar in alle aspecten van het leven. Het vermogen om relevante, doordachte vragen te stellen is essentieel voor effectieve communicatie, gerichte probleemoplossing en zelfs voor persoonlijke groei.
Persoonlijke vaardigheid
We hebben het dus over een persoonlijke vaardigheid die kan worden (aan)geleerd en ontwikkeld door middel van oefening en bewustzijn. Begin in eerste instantie eens met het analyseren van de vragen die je stelt in verschillende situaties - op het werk, tijdens vergaderingen, in gesprekken met vrienden. Zijn ze oppervlakkig of diepgaand? Zijn ze open of leiden ze naar een vooraf bepaald antwoord? Reflecteer op hoe je vragen formuleert en experimenteer met manieren om ze te verbeteren.
Een andere nuttige strategie is om te leren van anderen die bekend staan om hun vaardigheid in het stellen van vragen. Luister naar hoe ze vragen formuleren, observeer hun gebruik van follow-up vragen en merk op hoe ze doorvragen om tot de kern van een probleem te komen.
Uiteindelijk is de kunst van het vragen stellen een investering in jezelf.
Door deze vaardigheid te ontwikkelen, verhoog je niet alleen je effectiviteit in discussies en debatten, maar versterk je ook je vermogen om te leren, te groeien en te communiceren met anderen op een dieper niveau. Dus de volgende keer dat je een discussie voert: onthoud dan: de kwaliteit van de vragen die je stelt, bepaalt uiteindelijk de kwaliteit van de antwoorden die je ontvangt.
En... krijg je helemaal géén antwoord op de door jou gestelde vraag? En overheerst letterlijk de stilte?
Wel... dan was het per definitie een goede vraag!
Dom of niet?
Aan het slot van dit blog willen we je graag een quote delen van een 14-jarige Havo-leerling van een middelbare school ergens in het midden van Nederland. Regelmatig geven wij namelijk superleuke debat- en speechlesjes in het onderwijs.
Natuurlijk hebben we het tijdens die lesjes over het belang van debatteren en discussiëren, over hoe eigen argumenten kunnen bijdragen aan je overtuigingskracht én dat je altijd je kans moet grijpen om vragen te stellen.
Maar soms is het eng om vragen te stellen. Zeker als je op dat moment met meerdere mensen bent, en vooral als je weet dat die andere mensen misschien heel anders denken over het onderwerp waarover wordt gediscussieerd, in vergelijking met jouw visie daarop.
In de klas hadden we het over deze uitdaging: stel je de vraag dan wel of houd je liever je mond?
Dit 14-jarige Havo-4 ventje antwoordde met de wijze woorden:
'Je bent nooit dom als je een vraag stelt.
Je bent wél dom als je de vraag niet wílt stellen.'
Deze jongen heeft een goed punt, wat ons betreft!
Kortom: train jezelf in het stellen van (goede) vragen!
Bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam houden we ons bezig met het trainen van belangrijke persoonlijke vaardigheden zoals spreken in het openbaar, pitchen, speechen, argumenteren, (jezelf) presenteren, debatteren en de Kunst van het Vragen Stellen. Het zijn allemaal skills die steeds belangrijker worden in Het Echte Leven.
Of het nu gaat om een vergadering op je werk, waar je op zoek bent naar de modus om met (nog meer) positieve assertiviteit je plek aan tafel wil claimen. Of, dat je wilt ontdekken hoeveel lef je hebt om tijdens een grote bijeenkomst, bijvoorbeeld een congres je vraag te stellen vanuit de zaal. Of nog beter: dat je zélf op het podium staat als spreker! En, al die verschillende sub-vaardigheden zijn ook allemaal intrinsiek aan elkaar verbonden.
Maar een van de belangrijkste is dus het stellen van de juiste vragen.
Die komt bij praktisch elke oefening terug.
Daarom... als je zin hebt om een keer geheel kosteloos en vrijblijvend deel te nemen aan een clubavond bij onze debatclub, dan ben je van harte welkom.
Daarnaast geven we regelmatig workshops en trainingen voor het bedrijfsleven, bij politieke partijen, in het onderwijs en zelfs ook bij businessclubs waarbij het een onderdeel is van een bedrijfsuitje.
Onze vraag nu is dan ook: zien we je binnenkort?
Ja, ik ben best wel nieuwsgierig geworden naar een training of workshop van Dé Nederlandse Debatclub. Neem svp contact met mij op.
Lees hier ons privacy statement.