‘Ook zachte stemmen verdienen het om gehoord te worden’.
Prima! Maar hoe?
26 December 2020 - Categorie algemeenOver de stijl van de Koning, tijdens zijn Kersttoespraak, valt veel te schrijven maar… ik wil het in dit blog nu vooral ook eens over de inhoud van deze speech houden. Er zat een paar mooie statements in. Bijvoorbeeld: ‘Ook zachte stemmen verdienen het om gehoord te worden. U bent geen buitenbeentje!’
Wij – van Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam – zijn het daar 100% mee eens.
Iedereen telt namelijk mee.
De Koning benoemde op 25 december exact waar het om zou moeten gaan in onze huidige samenleving en dat we – met z’n allen – concrete kansen missen als we niet iedereen aan het woord laten. In welke discussie dan ook.
Want, de ideeën van de harde schreeuwers hoeven niet altijd de beste ideeën te zijn. En, andersom beredeneerd: de ideeën die niet worden uitgesproken, zouden juist wél de beste ideeën kunnen zijn.
De tekst gaat verder onder de video
De Kersttoespraak van de Koning op 25 december 2020.
Maar ja, hoe kunnen we dat vormgeven in de dagelijkse praktijk?
-
De schreeuwers moeten nu écht een pas op de plaats maken.
-
De zachte stemmen kunnen hun stem verheffen.
Ad 1)
Mission Impossible.
Eens een schreeuwer, altijd een schreeuwer. Het is niet aan ons om de schreeuwers definitief de mond te snoeren. De schreeuwers gaan alleen nog maar harder schreeuwen.
De oplossing zit ‘m dus in ad 2)
Ad 2)
Juist ja, de zachte stemmen kunnen hun stem verheffen.
Goed, eerlijk is eerlijk: dat alles is makkelijker gezegd dan gedaan.
Want, wát is eigenlijk de reden dat zachte stemmen zachte stemmen zijn?
We zijn bij onze debatclub geen club van psychologen maar het is wel duidelijk dat de zachte stemmen vaak in zekere zin onzeker zijn over hun eigen mening. Ze zijn daarom snel ‘onder de indruk’ van de schreeuwers. Het ontbreekt bij de ‘zachte stemmen’ aan een zekere mate van gezonde assertiviteit.
Die assertiviteit kun je echter een natuurlijke of organische impuls geven.
Bijvoorbeeld door je bewust te worden van de momenten waarin je ineens in een discussie verzeild raakt en waarin argumenten op tafel worden gelegd, die niet zo valide blijken. Die niet kloppen. Die niet waar zijn en die niet relevant zijn.
Assertiever worden heeft dus in eerste instantie een sterke verwantschap met een appèl op je luistervaardigheden. Léren luisteren kan jou sterken om beter je eigen verhaal te begrijpen en dat uiteindelijk sterker te kunnen verwoorden. Alleen al omdat je ontdekt dat het statement van de ander kritische vragen nodig heeft.
Meer zelfverzekerdheid
Voor veel mensen blijkt die eerste stap al de weg omhoog naar meer gezonde assertiviteit. Hoewel spreken in het openbaar (pitchen, speechen) of het woord hebben tijdens een vergadering op het werk, nog steeds ‘eng’ kan zijn, is het wel onze ervaring dat mensen door het verbeteren van die luistervaardigheden juist méér zelfverzekerdheid ervaren om het eigen punt toch te kunnen maken.
Natuurlijk moet het ‘eigen punt’ inhoudelijk op orde zijn.
Ook jouw argumenten moeten waar én belangrijk zijn én kloppen. Maar dat kun je in de voorbereiding versterken. Oefening baart kunst! Je weet immers waarom je de ander wilt overtuigen en waarom jouw visie, oplossingen of suggesties meer kwalitatieve waarde hebben.
Heb je dit dan van de een op de andere dag onder de knie?
Nee, die kans is klein.
Meters maken in een veilige omgeving
Ik zei het al eerder in dit blog: oefening baart namelijk kunst. Meters maken! En, het ook eens ervaren als je toch (in een veilige trainingsomgeving!) verbaal de hoek wordt ingedrukt.
Dit dus als leermoment.
Om het op een gegeven moment in Het Echte Leven wél naar tevredenheid te kunnen doen.
Claim jouw plek in een discussie
We nodigen je daarom uit om eens geheel kosteloos deel te nemen aan een clubavond bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam. Wij zijn er 100% van overtuigd dat wij jou met ons programma aan activiteiten, workshops, trainngen en bijeenkomsten motiveren om op een gezonde natuurlijke wijze assertiever te worden, waardoor je jouw plek in een discussie of in een debat met meer moed en lef durft te claimen.
Jouw zachte stem verdient het om gehoord te worden, want ook jouw visie op de samenleving, jouw ideeën voor op het werk of jouw suggesties voor de tennisclub waar je lid van bent, zijn het altijd waard om gedeeld te worden. De maatschappij heeft recht op jouw geluid!
Dat je dan tegengas krijgt is logisch. Natuurlijk hoeven de anderen het ook niet meteen met jou eens te zijn, maar het op orde brengen van jouw verhaal door ook goed naar anderen te luisteren, is de eerste stap.
Als jij weet dat jouw verhaal inhoudelijk op orde is, als jij weet wat de antwoorden moeten zijn op alle mogelijke kritische vragen die jou gesteld kunnen worden en als jij een juiste inschatting kunt maken van de dynamiek die in een discussie of debat kan ontstaan, dan heb je al een hele wereld gewonnen!
Ik weet zeker dat jij er dan niet meer tegenop ziet om vanaf dat moment op een leuke én constructieve wijze én goed onderbouwd toch mee te doen aan de manische meningenmachine.
Conclusie:
Je bent géén buitenbeentje!
Dussss....
Kom eens langs bij onze debatclub in Amsterdam. We houden ons daar – met inmiddels al meer dan 150 leden – bezig met belangrijke persoonlijke vaardigheden zoals spreken in het openbaar, pitchen, speechen, debatteren, argumenteren, overtuigen, gelijk krijgen, presenteren, assertiever worden en het omgaan met kritische vragen.
Natuurlijk gaat de tekst verder onder dit plaatje.
Dat doen we in heleboel verschillende debatformats met prikkelende oefeningen waarbij we elkaar regelmatig – maar wel in een veilige leeromgeving - in het diepe gooien. Ook hebben we talloze pitch- en speechvormen ontwikkeld waarbij je wordt uitgedaagd een excellente combinatie te leggen tussen een gezonde dosis bluf, legitieme overtuigingskracht en natuurlijke zelfverzekerdheid.
Dat doen we offline in ons eigen zalencomplex in Amsterdam.
Maar we doen dat uiteraard ook online met allerlei korte en krachtige sessies in kleine groepjes waarbij we dus ook aandacht besteden aan de online dynamiek van overtuigen.
Natuurlijk gaat de tekst verder onder dit plaatje.
Je kunt geheel kosteloos een keer deelnemen aan een clubavond bij Dé Nederlandse Debatclub.
Voor het bedrijfsleven en de overheid hebben we heerlijke workshops en trainingen (die we uiteraard ook op-maat kunnen maken) waarbij de bottomline altijd is: groei van persoonlijke vaardigheden.
Misschien een keer tot ziens?
Zou leuk zijn als we jou ook een keer bij de leukste debatclub van Nederland kunnen ontmoeten.
Met vriendelijke groeten!
Jerry Helmers (wie ben ik?)
Dé Nederlandse Debatclub
Chief Debating Officer
Founder / Brutale dagvoorzitter / Chief Debating Officer / Prikkelende debatleider / Chairman Round Tables / Originele debattrainer
3e op het NK Debatteren Eloquentia 2019
Ondernemer bij Crown Media, Bureau voor Communicatie en Strategie, columnist Financiële Telegraaf.
Altijd leuk om op Twitter in gesprek te gaan: Jerry Helmers
Of, volg Dé Nederlandse Debatclub.
GEWELDIGE LEESTIPS:
- Dit is HET BEWIJS dat jouw speech niet inspireerde!
Lees HIER het blog. (Doe dit ook als je wel eens wordt gevraagd als keynote speaker!)
- Alles mag misgaan in een speech. Maar dit niet...
Lees HIER het blog.
- MEEST GELEZEN BLOG
Wist je dat jouw speech eigenlijk een acquisitiegesprek is?
Lees HIER het blog.
- "Als mijn speech heeft geïnspireerd, dan weet ik dat het fout heb gedaan."
Huh, hoe zit dat?
Lees HIER het blog.
- Vermijd de EHM of UHM in een speech!
Lees HIER het blog.
- Waar moet een goede crisisspeech precies aan voldoen?
Je hebt maar één kans om vertrouwen te winnen!
- Hoe houd je de toehoorders vast in de eerste 20 seconden van je speech?
Pas de ABC toe uit de ABCDEF-formule van een speech!
- Waarom elke organisatie eigenlijk een CDO (Chief Debating Officer) zou moeten aanstellen!
- Wil je assertiever worden?
Wel, dat kan. Wij laten je het ervaren!
- Wat moet je precies doen zodat anderen je (eindelijk!) begrijpen! (4 basisprincipes)
- Subtiele tips om beter te manipuleren!
Indoctrinatie is een kunst!
Ja, ik ben best wel nieuwsgierig geworden naar een training of workshop van Dé Nederlandse Debatclub. Neem svp contact met mij op.
Lees hier ons privacy statement.