Dit is het beste advies dat een dagvoorzitter zijn klant geeft
Geef een boost aan de kwaliteit van jouw event!
14 September 2024 - Categorie algemeenAls je dagvoorzitter bent, of dit graag wilt worden, is er één belangrijke vraag die je altijd aan de organisatie moet stellen: 'Mag het publiek in de zaal filmen of niet?' Of het nu gaat om een groot congres, een seminar of een kleine buurtbijeenkomst waar grote problemen moeten worden opgelost...
Een professionele dagvoorzitter die snapt welke dynamiek er in de zaal kan zijn, wéét dat hij die belangrijke vraag in de voorbereiding altijd ter sprake moet brengen! Het antwoord op die vraag kan namelijk een enorme boost geven aan de kwaliteit en het eindresultaat van de bijeenkomst.
Niet filmen? Dit is waarom!
Veel mensen in het publiek hebben geen ervaring met spreken in het openbaar. En eerlijk is eerlijk, voor sommigen is dat ronduit eng. Het idee dat je woorden voor altijd vastgelegd worden, kan voor extra stress zorgen. Hierdoor zullen deelnemers minder snel de microfoon pakken en hun mening delen. Jammer, want je wilt juist dat iedereen zich vrij voelt om iets te zeggen.
Geen mens zit er op te wachten dat het eigen 'gestuntel' door anderen op het internet wordt geplaatst. Of, dat iemand uit de zaal, die de moed had om het woord te nemen, terecht wordt gewezen in een discussie. Allemaal zeer ongemakkelijk. Als mensen weten dat dit risico er is, dan zullen ze geremd zijn in wat ze wel of niet willen zeggen óf helemaal niet naar de microfoon lopen.
Door vooraf af te spreken dat er niet gefilmd of opgenomen wordt, creëer je een veilige omgeving.
De mensen in de zaal voelen zich comfortabeler en zullen sneller hun bijdrage leveren. Dit zorgt uiteindelijk voor een dynamischer en interactiever evenement. En... een betere uitwisseling van ideeën of visies!
Of het nu een congres met honderden mensen is of een buurtbijeenkomst in het dorpshuis waar soms ook emoties kunnen oplopen. De mensen in de zaal verdienen het respect én een stimulans om hun mening te verkondigen, ook als ze daar niet zo ervaren in zijn.
Laat je zien als professional
Een goede dagvoorzitter denkt aan dit soort dingen. Als jij dit tijdens de voorbereidende gesprekken aan de organisatie voorlegt, laat je zien dat je oog hebt voor de kwaliteit van de bijeenkomst én voor het comfort van de deelnemers. Bovendien positioneer je jezelf direct als een professional die weet waar het om draait: de mensen.
Zelf aan de slag of een professional inhuren?
Wil je zelf dagvoorzitter worden? Heb dan altijd onverminderd aandacht voor de details, zoals bijvoorbeeld de vraag 'filmen of niet filmen'.
Als je weet dat je ook een panelgesprek of debat op het podium in goede banen moet leiden - dit gaat dus verder dan modereren of presenteren - dan is het tevens van belang dat je weet welke dynamiek er kan ontstaan in een debat. De meeste professionele dagvoorzitters en debatleiders hebben zelf ook veel ervaring opgedaan in het debatteren: ze weten waar de valkuilen zitten, ze weten op welk moment welke vragen gesteld kunnen worden maar ze kennen ook de trucjes van de ervaren debaters op het podium.
Zo is bijvoorbeeld De BetoogLadder een heel handig hulpmiddel voor elke dagvoorzitter en debatleider om het gesprek op het podium messcherp - en daardoor superinteressant - te houden! De BetoogLadder is een stappenplan voor elke debater die zijn overtuigingskracht wil vergroten (lees: die gewoon vaker gelijk wil krijgen!).
Al deze kennis en ervaring kunnen het succes van je evenement maken of breken. En als je ze weet te maken, dan breng je de kwaliteit van het event naar een hoger niveau! Je klant zal er blij mee zijn!
Wil je meer tips over dagvoorzitterschap of zoek je een ervaren dagvoorzitter?
Neem gerust contact met ons op!
Neem contact met ons op. Ik wil graag meer weten over de mogelijkheden die er zijn om een dagvoorzitter of debatleider in te huren
Lees hier ons privacy statement.