Wil je een debat naar je toetrekken? Frame je standpunten!
Tijdens nieuwjaarsbijeenkomst Dé Nederlandse Debatclub inspirerende workshop met Harry van Bommel
23 Januari 2025 - Categorie algemeenVoormalig Tweede Kamerlid voor de SP, Harry van Bommel, bezocht op maandag 13 januari Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst gaf hij een prikkelende workshop framing.
Niet alleen deelde hij leuke ervaringen uit zijn eigen rijke politieke verleden, maar ook gaf hij praktische handvatten aan de leden om in het dagelijkse leven ook zo af en toe eens een frame neer te leggen. Simpelweg om het debat naar je toe te kunnen trekken.
Bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam werken we tijdens de maandelijkse clubavonden altijd aan belangrijke persoonlijke vaardigheden zoals spreken in het openbaar, pitchen, speechen, argumenteren, debatteren, (jezelf) presenteren en de kunst van het gelijk krijgen. Zeker tijdens de traditionele nieuwjaarsbijeenkomst doen we rondom deze vaardigheden altijd iets bijzonders.
Deze keer hadden we voormalig SP-Kamerlid Harry van Bommel bereid gevonden om een workshop 'framing' te geven. Heel erg leuk, heel inspirerend en het zette de leden ook aan het denken want... de techniek van framing kun je goed gebruiken om een debat naar je hand te zetten en vooral veel (media-)aandacht te genereren.
Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst is het overigens ook een traditie dat de winnaars van de daarvoor in november gehouden Club- en Talent Challenge de nieuwjaarspeech houden. Thomas Beerepoot (winnaar van de Talent Challenge in 2024) én Nienke Both (clubkampioene 2024, winnaar van de Club Challenge) opende dan ook de bijeenkomst met een prikkelende speech, waarbij meteen ook het thema van framing aan de orde kwam.
Maar vooral ook de wens om naar elkaar te blijven luisteren en .... ondanks de meningverschillen (in de samenleving) ook gewoon een beetje aardig voor elkaar te blijven zijn.
Lees HIER de nieuwjaarsspeech van Thomas en Nienke (PDF)
Woorden doen ertoe
Harry van Bommel: "Beïnvloeding door framing vindt voortdurend plaats, overal waar woorden ertoe doen. Ridouan T. zei ooit in de Volkskrant “Ik sta voor een juridisch vuurpeloton. Ik word gezien als staatsvijand nummer 1. De Nederlandse Staat wil mij koste wat kost uitschakelen.” Daarmee probeert T. het beeld neer te zetten dat hij geen eerlijk proces krijgt."
"Of je het ermee eens bent, doet er niet zoveel toe; het beeld is gezet. Iedere lezer kan zich er iets bij voorstellen."
Het was de opening van de workshop die Harry van Bommel gaf. Harry stipte succesvolle frames uit het recente verleden aan, die vooral in de politiek werden gebruikt. Van 'kopvoddentaks' tot aan 'Marokkanenprobleem' en 'Gratis Bier'. Als je er in slaagt om een 'frame' (noem het een definitie van het thema van het debat) op de discussie te drukken, dan lok je reacties uit maar... - niet onbelangrijk - je beïnvloedt ook de beeldvorming.
"Framing is een beïnvloedingstechniek die veel voorkomt in media en politiek. Het is het idee dat de manier waarop je iets presenteert verschillende reacties kan oproepen. Woorden kunnen een positieve of een negatieve connotatie hebben," zo legde Harry uit.
"'Het glas is halfvol' versus 'Het glas is halfleeg' is een goed voorbeeld. Met 'halfvol' frame je een positief beeld. Met 'halfleeg' frame een negatief beeld. Het is maar waar je voor kiest."
Een goed zeer recent voorbeeld is ook het frame rondom het wel of niet naderende vuurwerkverbod in Nederland. Of... hebben we geen vuurwerkprobleem maar een opvoedprobleem?
3 voorwaarden voor goede framing
Volgens Harry van Bommel moet een frame ten eerste identificeerbaar zijn. Je wilt namelijk dat een frame een emotie opwerkt bij je doelgroep. Hiervoor identifieer je de gemeenschappelijke waarden van je doelgroep en organisatie en zet je deze in.
"Daarnaast moet een frame betrouwbaar zijn. Gebruik betrouwbare bronnen en statistieken. Doe je dit niet, dan kan je frame worden gezien als nep- of onvolledig nieuws."
"Ook moet framing representatief zijn. Dus herkenbaar voor je doelgroep. Zo creëer je meer geloofwaardigheid."
Handvat voor het maken van een frame
Natuurlijk gingen alle deelnemers aan de slag met een aantal opdrachten om een frame te bedenken. Onder ander voor het fenomeen 'vapen'. Een van de teams kwam met het prachtige 'frame' dat 'vapen gebeurt door middel van kankerlolly's.
"De truc is om twee woorden met elkaar te combineren. Een woord met een positieve of neutrale associatie met een woord dat een negatieve connotatie heeft. Als je die aan elkaar plakt, dan kun je een heel goed frame in handen hebben. Gebruik dit woord dan slim en op het juiste moment in het debat - en herhaal het - waardoor je het debat naar je toe kunt trekken."
Dank!
Natuurlijk veel dank aan Harry van Bommel voor zijn komst naar Dé Nederlandse Debatclub. Voorzitter Jerry Helmers dankte hem voor zijn bijdrage en zei zelf ook hele praktische handvatten te hebben om 'de aanval in te zetten met een frame bij wat reallife-debatjes in zijn eigen leven'. "Ik kan het debat bijna niet meer verliezen," zo glimlachte hij!
Ook een keer meedoen bij Dé Nederlandse Debatclub
Als jij wilt werken aan belangrijke persoonlijke vaardigheden zoals spreken in het openbaar, pitchen, speechen, argumenteren, debatteren, (jezelf) presenteren en de kunst van het overtuigen... dan ben je van harte welkom bij onze debatclub in Amsterdam.
We komen maandelijks (en zelfs vaker!) bijeen om in allerlei formats te oefenen en te trainen.
Meld je aan voor een kennismakingsdeelname!
Of, word meteen lid!
Ja, ik meld me graag aan voor een clubavond of workshop bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam
Lees hier ons privacy statement.